Witam.

Na początku przepraszam, jeżeli publikuję ten wpis w złym dziale (wtedy bardzo proszę administratora o przeniesienie).

Szukam pomocy odnośnie wyświetlania wpisów z bardzo wielu blogów po RSS na własnej stronie. Poniżej postaram się opisać o co mi chodzi oraz opisać metody, jakich próbowałem.

Od ponad roku prowadzę serwis z listą blogów tematycznych. Polega to na tym, że strona podzielona jest na 3 kolumny: wszystkie blogi, ostatnio dodane, najnowsze wpisy z blogów. Do tej pory całość opierała się na usłudze Google Reader (Google oferowało prosty skrypt, który można było wkleić w kodzie html i wyświetlała się lista blogów/wpisów z danej subskrypcji. Odrobina CSS i wszystko wyglądało bardzo fajnie). Niestety postanowili go zamknąć, a użytkownikom poradzili przenieść się w inne miejsca. No i zostałem na lodzie:)

Szukałem alternatywnych serwisów/usług, które pozwalają na coś podobnego. Tak trafiłem np. na TinyTinyRSS, który można postawić na serwerze. To trochę taki klon Google Readera (ale piekielnie wolny), na oko działający podobnie jeżeli chodzi o dodawanie nowych blogów i przeglądanie ich. Administratorzy z hostingu w którym mam konto postawili mi crona (aby lista wpisów uaktualniała się sama co 30 minut po stronie serwera), a ja przy pomocy znajomego wyciągnąłem to z bazy i wrzuciłem na stronę. Rezultat: trzy kolumny jak przed końcem Google Readera. Pojawił się jednak problem: lista najnowszych wpisów nie uaktualniała się sama (z hostingu napisali mi że po ich stronie wszystko wygląda dobrze). Po wielu próbach poddałem się.

Drugim rozwiązaniem jakie znalazłem był skrypt gAjax RSS Feeds Displayer. Tu wszystko perfekcyjnie do czasu, aż wrzuciłem blisko 1000 blogów do kodu:) Skutkowało to wiadomo czym - czasami 2 minutowym odświeżeniem listy z wpisami. Dla przeciętnej osoby, która odwiedza stronę, czekanie 2 minut to ogrom czasu. Fajne rozwiązanie dla 5-10 feedów, ale kiepskie dla 1000+. Pozostawiłem to jako rozwiązanie tymczasowe…

Liczyłem trochę jeszcze na API od Feedly, ale tu również straciłem nadzieje. Co prawda udostępnili coś ostatnio, ale i tak niewiele z tego rozumiem:(

Stąd postanowiłem szukać pomocy na forach, jak to. Kodowanie nie jest moją najmocniejszą stroną, ale mam chociaż cień nadziei, że ktoś z Was wskaże mi kierunek gdzie szukać, podpowie jakieś rozwiązanie… Będę bardzo wdzięczny, bo naprawdę nie wiem już gdzie tego szukać:/

Linki do wspomnianych rozwiązań:
http://tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki
http://www.techrepublic.com/blog/web-desig...splay-features/