Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Potwierdzenie wykonania operacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Dzien dobry smile.gif

Borykam sie z takim drobiazgiem, wiem, z pewnoscia jest to proste jak kij do golfa I zaraz mnie ktos zruga albo wysmieje ale przyznaje sie bez bicia ...
nie wiem jak mozna zrobic cos takiego. Czy tylko uzywajac IFow I poprostu wlepic formularz ? tylko co sie stanie z danymi w $_POST czy mi nie zniknal ?
czy przepisac je do zmiennych zanim odpale kolejny formularz ?

Mianowicie:

klikam SUBMIT I chcialbym aby pojawil sie kolejny przycisk ktorego wcisniecie spowoduje dopiero wyslanie danych do bazy.

Takie zapewnienie ze napewno chce dane zapisac.

Ot I wszystko.

Pozdrawiam
phpamator
buliq
onclick?
SmokAnalog
Przestań, pytanie jest całkiem do rzeczy.

Chcesz wszystko mieć w jednym pliku? Ja w takich sytuacjach robię tak, że pierwszy formularz zawiera normalne pola. Potem jest sprawdzanie czy ten właśnie formularz nie został wysłany i jeśli tak, to generuje się drugi formularz. A ten drugi formularz zawiera uprzednio zapisane pola, tylko że jako input hidden. Na przykład coś na kształt:
  1. <input type="hidden" name="city" value="<?php echo htmlspecialchars($_POST['city']) ?>">

Dopiero wysłanie tego formularza zapisuje do bazy.

W tym drugim formularzu możesz zrobić ładny podgląd danych. ja osobiście lubię, kiedy strona z potwierdzeniem nie zawiera już edytowalnych pól, a tylko tekstowy podgląd i przycisk kierujący do poprawy danych. Jakoś tak bezpieczniej się czuję smile.gif
php__amator
Heh, dzieki SmokuAnalogowy, nie zalezy mi na tym zeby miec wszystko skumulowane w jednym. W sumie nawet jesli moglbym wszystko upchac w jeden to wole (osobiscie) jak jest podzielone I formularz wysyla a z drugiego pliku odbywa sie pozostala czesc procesu.

Czyli dodam (powiele istniejacy), zmodyfikuje zeby bylo widac przesyane dane i wio do zapisania

W sumie to chodzi mi tylko o to zeby, jesli ktos klepnie cos bez sensu albo sie rozmysli lub bedzie chcial cos dodac to moze przerwac I wrocic do edycji.

Cytat(buliq @ 1.10.2013, 09:06:38 ) *
onclick?

Przykad ?
jacobson
najlepiej to rozwiazac bez przeladowania strony. Dajesz zdarzenie onclick albo jquery click() na button (moze to byc zwykly div - nie musi to byc input submit zaden). Wlasciwy przycisk wysylajacy moze byc normalnie w kodzie tylko, ze z parametrem style: display:none i po nacisnieciu tego pierwszego przycisku - drugi jest odkrywany (show()) i po problemie smile.gif
buliq
Cytat(phpamator @ 1.10.2013, 11:26:41 ) *
Przykad ?

Google?
Google?
Google?
php__amator
Cytat(jacobson @ 1.10.2013, 10:29:12 ) *
najlepiej to rozwiazac bez przeladowania strony. Dajesz zdarzenie onclick albo jquery click() na button (moze to byc zwykly div - nie musi to byc input submit zaden). Wlasciwy przycisk wysylajacy moze byc normalnie w kodzie tylko, ze z parametrem style: display:none i po nacisnieciu tego pierwszego przycisku - drugi jest odkrywany (show()) i po problemie smile.gif

Zawile jakos to zabrzmialo smile.gif
SmokAnalog
Koledze chodziło o rozwiązanie tego po stronie klienta - też można, ale osoby z wyłączonym JavaScriptem nie zobaczą efektu. Po stronie klienta, zamiast onclick lepiej dać onsubmit na formularzu. Możesz nawet zrobić tak, że przy wysłaniu chowają się pola formularza i automatycznie generuje się podgląd na podstawie wartości pól. Nie musisz generować nowego przycisku do wysyłania, wystarczy w funkcji podpiętej do onsubmit sprawdzać który element jest widoczny - pola formularza czy podgląd. Jeśli pola - schowaj pola i pokaż podgląd. Jeśli podgląd - wyślij formularz normalnie.
Martin-ZG
Zmiany załadowanej strony to zadanie dla javascript. PHP - serwer czyli np. przygotowanie danych i wygenerowanie strony, po załadowaniu treści strony php za nią nie odpowiada. Javascript -klient czyli. np "odkrycie ukrytego formularza. Po wyżej masz właśnie przykłady z javascript.
php__amator
Cytat(buliq @ 1.10.2013, 10:43:17 ) *

Cheers buliq
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.