Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Gigantyczna ilość zapytań?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Jarek-
Witam panowie. Szybko i na temat. Sklep (20 tys prod) + integracja subiekt->sklep<-subiekt. 20-30 osób online może jest. I oto status mysql:

interwał: 2 minuty (a takie wyniki!)

To jest dużo czy jest ok?? I czasami zdarza się tak, że mysql mi pada... Proszę powiedźcie w jaki sposób mogę monitorować które pliki wywołują tak dużą ilość zapytań. Dzięki

-Jarek-
+ zdarza się wyniki w okolicach 100 000 zapytać...
-Jarek-
Ktoś pomoże?
aniolekx
sprawdź czy sklep ma zaimplementowane funkcje cache (keszowania, nie wiem czy to po polsku jest poprawnie ;p), zazwyczaj domyślnie są wyłączone.
-Jarek-
A ilość zapytań jest za duża tak?
sowiq
Jak dla mnie to nie jest aż tak duża liczba zapytań jeśli wziąć pod uwagę wykres 3 (Ruch). Nie wiem co on dokładnie ma oznaczać - ilość osób online, ilość requestów (do wszystkich czy tylko dynamicznych plików?), jeszcze coś innego?

Tak czy siak 20-30 osób online chyba raczej nie wykręci ilości requestów na poziomie 98k przez 2 minuty, nie sądzisz? Może trafiłeś w moment kiedy Google zaczęło indeksowanie strony?

Jakiego sklepu używasz? Podobnie jak @aniolekx myślę, że odrobina cache'u by nie zaszkodziła wink.gif
-Jarek-
Sam nie wiem co ten ruch oznacza. Ale raczej requesty czy coś takiego. Cache w sklepie niby jest włączony ale widocznie działa źle. PHPMYADMIN podpowiada mi aby włączył cache na mysql - tak to można zrobić? (http://www.cyberciti.biz/tips/enable-the-query-cache-in-mysql-to-improve-performance.html)questionmark.gif

Jeszcze pytanie odnośnie zlokalizowania jakie pliki generują taką ilość zapytań. Ogólnie plikiem wyjściowym jest index.php

Proszę o radę. Pozdrawiam
sowiq
Cytat(sowiq @ 8.10.2013, 09:12:39 ) *
Jakiego sklepu używasz?

aniolekx
Czas: 15:58
Pytania: 13832
Ruch: 24616

Wychodzi w przybliżeniu 0,5 zapytania na odsłonę, wiec raczej jest ok.

Tylko co dokładnie oznacza ten ruch, i co go generuje? Chyba nie te 30 osób?

Warto sprawdzić logi.
sowiq
Cytat(aniolekx @ 8.10.2013, 11:16:02 ) *
Wychodzi w przybliżeniu 0,5 zapytania na odsłonę, wiec raczej jest ok.

Dlatego zapytałem autora co oznacza ten wykres. Jeśli jest to ilość odsłon, to nie widzę problemu. Ale może to równie dobrze być ilość requestów, a do niej wliczają się też wszystkie pliki statyczne. Ale skoro autor sam nie wie, to my też chyba nie wywróżymy wink.gif
-Jarek-
~250 zapytań/s

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.