Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z $_GET - kodowanie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maraska
Aż się wstydzę zawracać wam głowy czymś takim, ale nie radzę sobie z $_GET

/index.php?id_category=BizEkon&stronnicowanie=4

i
$iPage1 = $_GET['stronnicowanie'];
echo $iPage1; - nic nie wyświetla.

Czy to może być problem z kodowaniem?
charset=iso-8859-2

Turson
Nie powinno to mieć związku z kodowaniem. Jednak na wszelki wypadek możesz spróbować -> http://turson.pl/blog/php/polskie-znaki-w-dokumencie-php

wklej
print_r($_GET);

i pokaż co wyświetla
com
używaj bbcode, tak jak napisał Turson, wyrzuć $_GET, ponadto włacz raportowanie błędów bo nic nie wyświetla bo sobie ukryłeś błedy smile.gif

I dodam że kodowanie nie ma zwiazku z tym, bo tylko przy utf trzeba uważać na BOM smile.gif
maraska
Wywala to:

Array ( [id_category] => BizEkon [start] => 0 [stop] => 20 [sort] => alphabet ) BizEkon

Jaki błąd można popełnić w jednej linijce w której każdy string występuje pierwszy raz na stronie:

$iPage1 = $_GET['stronnicowanie'];

id_category pobiera normalnie. Dlatego pomyślałem, że problemem może być & a w zasadzie kodowanie.

Dla przypomnienia, ma pobierać z tego:

/index.php?id_category=BizEkon&stronnicowanie=4
com
pokaż zawartość index.php, ponadto print_r wyrzuca zupełnie coś innego niż rzekomo mu zadajesz wiec dlatego nie działa, bo powinno wygl tak:
Cytat
Array ( [id_category] => BizEkon [stronnicowanie] => 4 )
maraska
print_r wyrzuca wszystko co jest w skrypcie, czyli też to, co jest tutaj zupełnie nieistotne. Pytanie, czemu nie wyrzuca

[stronnicowanie] => 4

Nie ma sensu załączać tu zawartości index.php bo to ponad 2 tys linii zupełnie oderwanych od
$_GET['stronnicowanie'];

To nie to.
com
to właśnie to bo bład masz gdzie indziej, albo poprostru nie podajesz w adresie stronnicowanie napewno masz tak: http://strona.pl/index.php?id_category=Biz...tronnicowanie=4 questionmark.gif
maraska
Na pewno tak mam. Control C Control V było.

I przecież na dowolną stronę mogę wrzucić wywołanie zmiennej z uri z echem, wywołać tą dowolną stronę z dopisanym parametrem po ? i musi pokazać, a tu choroba sad.gif
com
Cytat
Na pewno tak mam. Control C Control V było.

Hmm o czym ty mówisz? masz to na jakimś hostingu? Jak tak to pokaż bo nie wierze, skopiowałem dokładnie to co dałeś w pierwszym poście i normalnie działa tak jak ma wink.gif
maraska
Też nie wierzę w to co widzę. Siedzę chyba 3 godziny nad p...dołą.
Zmieniłem ten skrypt dla testów już tak, że sam nie wiem gdzie jestem.

Wywołuję już taki adres (sorry za nazwy):

http://.../index.php?id=6&id_category=BizEkon&dupa=3&strona=kupa

robię $_GETy

robię echa wszystkich

i dostaję

z id - nic
z id_category -> BizEkon
z strona - nic

Chyba albo czary, albo mi Notepad robi jakieś numery związane z kodowaniem

Turson
Zrób nowy plik z zawartością
  1. <?PHP
  2. echo $_GET["id"].$_GET["test"];
  3. ?>

i adres plik.php?id=lorem&test=ipsum

Najważniejsze, żeby był to nowy plik bez żadnej innej treści. Sprawdź rezultat.
freemp3
Cytat
Nie ma sensu załączać tu zawartości index.php bo to ponad 2 tys linii

a Ty, w którym miejscu tego pliku sprawdzasz zawartość GET? Spróbuj na samym początku wyświetlić zawartość $_GET. Jeśli dalej będzie to samo sprawdź jak wygląda .htaccess, może jest jakieś przepisywanie adresów.
b4rt3kk
Proponuję żebyś wkleił nam tutaj efekty wywołania poniższego kodu:

1. echo $_SERVER['QUERY_STRING'] . '<br/>';
  2. print_r($_GET);

Jeśli jedno okaże się niezgodne z drugim wtedy przejdź do pliku .htaccess i zmień w linii RewriteEngine z On na Off i odpal swój link jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.