Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z adresami URL
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
ar4
Witam,
mam postawiony portal na Joomla! i pewien problem...
Przykładowo adres do wpisu wygląda tak:
domena.pl/dzial/dzial2/item/17-adre-do-artykulu.html
Po wpisaniu adresu np.
domena.pl/dzial/dzial2/item/17-adre-do
wyświetla mi się ten sam artykuł co pod pełnym adresem.
Artykuł wyświetla się ponieważ (tak mi się wydaje) serder pobiera adres do ID artykułu, wyświetla artykuł i dodaj dalszą część url-a, która może wyglądać różnie
Jak można wykonać przekierowanie lub zablokowanie indeksowania niepełnych adresów?
Nie interesuje mnie przekierowanie każdego adresu z osobna na właściwą ścieżkę, gdyż zawsze można wygenerować url który będzie unikatowy.
Artykuły wyświetlają się po ID artykułu, który w odnośniku podanym wyżej ID to 17.
Proszę o pomoc, gdyż na prawdę nie wiem jak z tego wybrnąć.
Jeżeli interwencja miałaby dotyczyć płatnej pomocy, też proszę pisać.
Osoby, które są w stanie pomóc proszę o informację dotyczącą regułek w htaccess lub wtyczek które to zrobią...
Jestem skłonny zlecić komuś przygotowanie odpowiedniej poprawki do mojego przypadku.
Jones
Istnieją dwa rozwiązania od ręki, przy czym wcale nie musisz tworzyć żadnych reguł rewrite.
Sprawdź czy w kodzie źródłowym strony jest widoczny adres kanoniczny właściwej strony.
link rel="canonical" w zupełności wystarczy.

Innym rozwiązaniem to komponent seo (jest ich kilka do joomla, włącznie z darmowymi), który łapie wszystkie linki prowadzące do artykułu, generuje jeden główny (w zależności jaką strukturę ustawisz dla linków), a pozostałe przekierowuje. Również "jakieś tam" algo zawiera dzięki którym obcięte lub źle wprowadzone adresy stara się kierować do jak najbardziej zbliżonego artykułu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.