xmen491
21.11.2013, 15:34:31
Witam,
Zacznę od tego, że nie jestem programistą a jedynie szukam rozwiązania/pomocy dla osoby, która wykonuje dla mnie pewną stronę.
Czy mógłby mi ktoś podesłać link, lub dać jakąś podpowiedź jak poprawnie powinien wyglądać kod do wysyłania e-maili ze strony?
Chodzi o to, że e-maile dochodzą jedynie na pocztę gmail.com (są już sekundę po wysłaniu), a na inne poczty (sprawdzałem tlen i onet) nie dochodzą wcale(w spamie też nic nie ma).
Jeżeli to ma jakieś znaczenie to serwer na jakim stoi strona to zwykły hosting w firmie 1&1.
maviozo
21.11.2013, 15:46:17
Na tleny i inne moga przyjść dopiero po jakimś czasie. Najdłużej czekałem na onecie - dopiero w następny dzień doszło.
xmen491
21.11.2013, 15:54:14
E-maile niedoszły, a zostały wysłane kilka razy około tydzień temu, także to na 99% wina leży po stronie konfiguracji.
Ma ktoś może przykładowy kod napisany w najnowszych standardach do poprawnego wysyłania e-maili?
usb2.0
21.11.2013, 16:02:55
biblioteka swiftmailer polecam,
sam tym wysylam z gmaila i emaile dochodza na onety i inne
nospor
21.11.2013, 16:51:30
Chodzi zapewne o SPF, ktory jest zle ustawiony na serwerze, ktory wysyla poczte, zas onet i tlen są na to bardzo uczulone i nie przyjmuja w ogole maili z takich serwerow
Jest to bardzo częsty problem.
xmen491
21.11.2013, 23:57:36
Nospor:
Czy mógłyś napisać o tym coś więcej?
Jak poprawnie ustawić SPF?
Dodam, że serwer mam w 1and1.pl (zwykły hosting), a domena zarejestrowana jest w ovh.pl
nospor
22.11.2013, 07:11:47
Poprostu napisz do swojego hostingu i wyjasnij im w czym problem. Powinni to poprawic.
xmen491
22.11.2013, 19:27:48
Wysłałem zapytanie do mojej serwerowni (1and1.pl) o to jak poprawnie mam ustawić SPF, i dostałem jedynie od nich standardową instrukcję ustawiania poczty:
http://faq.1and1.pl/help/e-mail.htmlw której nie ma nic o tym napisane.
Może babka, która mi odpisała sama nie ma o tym pojęcia.
Co mogę jeszcze zrobić?
Cytat
Co mogę jeszcze zrobić?
Zmienić hosting na coś bardziej poważnego. Jeśli masz problem z wysyłaniem wiadomości przez skrypt, to nie zmienisz tego z poziomu użytkownika. Nękaj BOK 1&1.
nospor
22.11.2013, 19:49:27
To oni powinni to poprawi a nie Ty. Jesli mają takie podejscie do klienta to sie z nimi grzecznie pozegnaj
xmen491
22.11.2013, 20:54:04
Jeszcze 1 informacja ktora moze miec znaczenie.
Adres email z ktorego wysylane sa emaile to:
mojanazwadomeny.pl@s1704337.onlinehome-server.info
+ mam zarejestrowana domene w ovh
Moze jakby ustawic adres email na taką ppstać:
mojanazwadomeny@mojanazwadomeny.pl
to to by pomogło bo bylby jakos "normalnie" wygladajacy
ten email.
Nie wiem czy w tym moze tkwic problem czy nadal radzicie mi skontaktowac sie z kims kompetentnym od obslogi serwera mojego?
nospor
22.11.2013, 22:12:39
1) Adres email to raczej nie problem ustawic w normalnym hostingu. Ustaw na jaki trzeba i sprawdz. Choc widac juz ze ten twoj to normalny nie jest hosting, wiec moze to i problem bedzie

2) Dalej obstawiam SPF gdyz akurat onet i tym podobe sa strasznie na to wyczulone. Sam mialem z tym problem, na forum nie raz tez ludzie mieli z tym problemy. Wystarczylo ustawic poprawnie SPF i maila w magiczny sposob zaczely dochodzic
xmen491
24.11.2013, 04:48:07
W między czasie jak czekam na odpowiedź o skonfigurowanie SPF wszedłem na panel w 1&1 i dodałem nowy email: mojanazwadomeny@mojanazwadomeny.pl i poprzez ten panel wysłem testowy email na tlen.pl, onet.pl, gmail.com i doszedł.
Czy oznacza to, że teraz jakby zmienić, mój aktualny email(mojanazwadomeny@s17048337.onlinehome-server.info) z którego rozsłyne są emaile, na ten powyższy to problem by został rozwiązany, czy może emaile wysyłane z tagiego panelu różnią się od tych wysyłanych prosto z mojej strony, bo są jakoś inaczej traktowane mimo, że adres email były teoretycznie taki sam (mojanazwadomeny@mojanazwadomeny.pl)?
ctom
24.11.2013, 08:51:01
swiftmailer + wysyłaj przez SMTP i problemy Ci znikną
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.