Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]flock()- czy da radę?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kloc
Czy takie blokowanie pliku pozwoli zapisywać dane do niego nawet gdy 500 osób robi to w jednym czasie?, jak nie to co zastosować do tego?
I drugie pytanko:) w pliku mam hasła i loginy, ktoś może wpisać w przeglądarce url do tego pliku i zobaczy wszystkie dane, można to jakoś zablokować aby po wejściu na tą stronę nie było widać co jest w pliku txt?

1. <?php
  2.  
  3. $plik = fopen('dane.txt', 'w');
  4. flock($plik, LOCK_EX);
  5. fwrite($plik, "Jakaś tam treść.");
  6. flock($plik, LOCK_UN);
  7. fclose($plik);
  8.  
  9. ?>
com
można poprzez nadanie odpowiednich uprawnień dla pliku..
Ja osobiście polecam rozwiązanie z php5 http://us2.php.net/file_put_contents wink.gif
Kloc
Dzięki.
Ale to teoretycznie też powinno dać chyba radę smile.gif?.
A ma ktoś może jakąś radę jak ładnie pisać kod, dokładniej gdzie te wcięcia robić, żeby to było czytelne, jakieś techniki są na to?
Spotkałem się już nie raz, że otwieram jakiś plik php (pobrany z internetu), a tam wielkie oczy i się zastanawiam jak to przeczytać- wszystko na kupie np.

Kod
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb cccccccccccccccccccccc ddddddddddddddddddddddddd eeeeeeeeeeeeeee ffffffffffffffffffff
gggggggggggggggggg hhhhhhhhhhhhhh jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Na całą szerokość notatnika biggrin.gif Domyślam się, że to tak sformatowane i t moje kolejne pytanie, w jaki programie tak to robić, bo w pewnym stopniu jest to jakieś zabezpieczenie przed modyfikacją skryptu;)
Turson
Jak otworzysz notatnikiem to rzeczywiście to będzie zdeformowane.
Używaj np. Notepad++ (darmowy) a wcięcia się robi tabem wink.gif
com
Tak jak kolega wyżej wspomniał zacznij od instalacji Notepad++, bo biedy notatnik z Windows do tego się nie nadaje, ponieważ on nie uznaje tab, ponadto zaleca się ustawienie na tab spacji, bez problemu zmienisz to w ustawieniach n++, a tak wgl to są edytory IDE, które ułatwiają prace smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.