Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z funkcja GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lexis72
Witam,
Czy funkcja GET ktora pobiera z adresu konkretna tresc dziala tylko dla liczb? Mam zrobiona strone ktora na tej zasadzie wyswietla mi wlasnie rozne podstrony korzystajac z strona_id=NUMER i teraz chcialem utworzyc podobna ale zeby wyswietlalo dla nazw. Zrobilem wszystko na tej samej zasadzie w pasku mam teraz strona_nazwa=NAZWA i pobiera mi z mysql tresc dla wybranej nazwy a nie id strony z tym ze dziala mi to tylko gdy w nazwie dam jakas liczbe np wyswietli poprawie jak zrobie podstrone o nazwe 1 i wtedy w pasku bedzie strona_nazwa=1 ale jesli nazwe dam np warszawa to juz nie pokaze mi tej tresci dla strona_nazwa=warszawa.
Czy to ja cos zle robie czy po prostu ta funkcja dziala tylko dla liczb?
Turson
Coś źle robisz, bo to działa zarówno dla liczb całkowitych jak i łancuchów znaków.
Poczytaj o SQL Injection, bo Twój kod jest podatny.

Poza tym zły dział
nospor
Na 99,99% masz blad zapytania wynikajacy z tego, ze wartosci tekstowej w zapytaniu nie wstawiles w apostrof.

Jak wyswietlac bledy zapytan masz napisane tu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

ps: przenosze na przedszkole
lexis72
Nie wiem czemu nie dziala, kod jest bardzo prosty:

1. if (isset($_GET['strona_nazwa']) && isnum($_GET['strona_nazwa']))

I nizej wstawiam zwykle zapytanie do bazy mysql ktore wyswietla tresc dla warunku WHERE strona_nazwa='".$_GET['strona_nazwa']."'

I jesli w bazie nazwa strony to liczba np 1 to po wpisaniu adresu strona.php?strona_nazwa=1 wszystko wyswietla sie poprawnie.
A jesli w bazie nazwa strony bedzie zawierac litere np 1abc to po wpisaniu adresu strona.php?strona_nazwa=1abc juz sie tresc nie pojawi, zaden blad sie nie wyswietla jest po prostu pusta strona.
Turson
Przecież 1abc nie jest liczbą
lexis72
No nie jest ale napisales ze
Cytat
to działa zarówno dla liczb całkowitych jak i łancuchów znaków.
Turson
"Sprawdzasz" (function.isnum doesn't exist) czy 1abc jest liczbą numeryczną to jak ma spełnić warunek.
Zainteresuj się PDO
lexis72
Faktycznie usunelem to i teraz dziala smile.gif
Sorry tak to jest jak uczy sie na gotowcach potem nie wiesz co dany element tak naprawde oznacza wink.gif
Przepraszam za zajecie czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.