Obszukałem się po necie i nie znalazłem żadnego przykładu z którego mógłbym skorzystać (nigdzie nie spotkałem przykładu wprost opisującego - jeśli to wogóle możliwe - dodawania kolejnych elementów do tablicy w sposób jak sobie wymyśliłem a mianowicie:
(tak to sobie wymyśliłem) $tablica = array(wartość_x, wartość_y, kolejna wartość po rzejściu pętli odczytującej, i tak dalej);
czyli po zakonczeniu odczytu z bazy w mojej tablicy powinno się znajdować np 20 'id' określonych w zapytaniu do bazy.
czyli przykładowo coś takiego: array(3, 14, 25, 26, 28, 36, 44, 45, 75, 122, 543, ...) czy dobrze kombinuję czy to chore wymysły dinozaura ?
A może poprostu podchodzę do tematu jak chłop do "kombajna" ?
Może powinienem te dane o które mi chodzi zapisać jako string w jakiejś zmiennej ? - Potem będę się martwił jak go stamtąd wyciągnąć

Potrzebuję podpowiedzi, jak rozwiązać taki problem.
odczytuje dane z bazy, buduje tabele i przy okazji chcialbym zbudować tablice (array) z określonym jedny elementem (id) ktory pozniej wykorzystam do
odczytania wybranych rekordow z bazy.
//...... tu oczywiscie wszystkie niezbedne dane while ($row = mysql_fetch_array($result)) { $id = $row['id']; // jak powinno wygladac dodawanie kolejnych elementów do tablicy ? $array[] = array('id'=>$id, ); // wartość $x wykorzystam pozniej do odtworzenia wartości z tablicy. for i = i< $x; i++; echo $array[$x] //...... tu oczywiscie ciag dalszy
po zakończeniu do odczytania kolejnych zapisanych w tablicy ID'ów użyję pętli 'for' a co dalej jeszcze nie wiem, pewnie gdziecto będę zapisywał

W każdym razie utknąłem na tworzeniu zbioru z ID'ami