Po zakończeniu codziennych obowiązków usiadłem do klawiatury, żeby zadać kolejną porcję
mniej lub bardziej beznadziejnych pytań.
Dzisiaj dotyczyć będą możliwości porządkowania danych w bazach.
Co nieco już wiem ale nigdzie nie znalazłem informacji jak porządkować dane - jeśli wogóle ktokolwiek to robi.
Mam na myśli sytuację w której np zostaną usunięte rekordy. Siłą rzeczy powstają "dziury" pomiędzy rekordami.
Czy można te dziury w jakiś sposób usunąć przez np przesunięcie istniejących danych lub czy istnieje polecenie
wypełniające te wolne miejsca - w sensie naprawiające kolejność.
Czy to wogóle potrzebne ?
czy nie przeszkadzają one podczas wykonywania operacji na danych ?
Jakiś czas temu robiłem prostą wybieraczkę ze stronicowaniem I np przeglądanie rekord po rekordzie działało poprawnie tylko jeśli kolejność tychże była zachowana.
Jeśli np zmieniłem sposób odczytywania z bazy np według jakiegokolwiek innego element niz ID wszystko się sypało I otwieranie kolejnych stron stawało się zupełnie bez sensu
ponieważ pokazywało całkiem inne rekordy

Tak wiem, dzisiaj już wiem, że to jakaś bzdura była I padnie pytanie co za głąb coś takiego wymyślił

A to własnie Ja

Sposób generowania linków do kolejnych rekordów był tak idiotyczny że sam się sobie dziwię

Z drugiej strony przestaję się dziwić kiedy pomyślę jaka byłą moja wiedza na ten temat. To cud, że wogóle działało

Krok po kroku, uczę się, dowiaduję nowych rzeczy ale temat o który pytam pozostaje zagadką.
W zasadzie po części odpowiedziałem już sobie na pytanie bo w sumie jeśli operuje się na id określonych rekordów to "naprawianie" dziur nie ma chyba sensu.
bo niby po co to robić.
A jeśli jakimś cudem coś lub ktoś spróbuje odczytać rekord którego niema ?
Więc jak ?
Jest taka potrzeba czy nie ?
Jeśli jest to jak to zrobić ?
Jakiego polecenia użyć ?
Jak powinna wyglądać składnia takiego zapytania/polecenia ?
Jeśli koniecznie chciałbym w jakiś półautomatyczny sposób wypełniać te luki to czy jest jakiś sposób aby je wyszukiwać I automatycznie je uzupełniać ?
dziękuję za ewentualne p/odpowiedzi
Pozdrawiam
phpamator