Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Obowiązkowe wypełnianie pól w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ar4
Witam,
mam formularz kontaktowy którego kod zamieściłem poniżej. Jak muszę wymusić na użytkownikach wypełnianie pól w formularzu?
Interesuje mnie obowiązkowe wypełnienie pola:
- Imię,
- Nazwisko,
- E-mail.

1. <?php
  2. $wyslana=not;
  3. if (count($_POST))
  4. {
  5. ////////// USTAWIENIA //////////
  6. $email = 'domena@domena.pl'; // Adres e-mail adresata
  7. $subject = 'tytul'; // Temat listu
  8. $message = 'Dziękujemy za wysłanie formularza'; // Komunikat
  9. $error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza'; // Komunikat błędu
  10. $charset = 'utf-8'; // Strona kodowa
  11. //////////////////////////////
  12.  
  13. $head =
  14. "MIME-Version: 1.0\r\n" .
  15. "Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .
  16. "Content-Transfer-Encoding: 8bit";
  17. $body = '';
  18. foreach ($_POST as $name => $value)
  19. {
  20. if (is_array($value))
  21. {
  22. for ($i = 0; $i < count($value); $i++)
  23. {
  24. $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value[$i]) : $value[$i]) . "\r\n";
  25. }
  26. }
  27. else $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value) : $value) . "\r\n";
  28. }
  29. echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;
  30.  
  31. $wyslana=ok;
  32. if ($wyslana==ok){header("location:http://domena.pl");}
  33. }
  34. else
  35. {
  36. ?>
  37.  
  38. <form action="?" method="post">
  39.  
  40. <div class="box">
  41.  
  42. <label><span><input type="checkbox" name="zaznacz" value="0" class="ck" /></span> Opis</label>
  43. <label><span>Imię:</span> <input type="text" name="imie" class="wpis" /></label>
  44. <label><span>Nazwisko:</span> <input type="text" name="nazwisko" class="wpis" /></label>
  45. <label><span>Nazwa firmy:</span> <input type="text" name="firma" class="wpis" /></label>
  46. <label><span>Ulica i nr.:</span> <input type="text" name="ulica" class="wpis" /></label>
  47. <label><span>Kod i miasto:</span> <input type="text" name="miasto" class="wpis" /></label>
  48. <label><span>NIP:</span> <input type="text" name="nip" class="wpis" /></label>
  49. <label><span>E-mail:</span> <input type="text" name="emial" class="wpis" /></label>
  50. <label><span>Strona www:</span> <input type="text" name="strona_www" class="wpis" /></label>
  51. <label><span>Słowa kluczowe:</span> <input type="text" name="slowa_kluczowe" class="wpis" /></label>
  52. <label><span>Dodatkowe informacje:</span><textarea name="tresc" class="wiadomosc" cols="20" rows="10"></textarea></label>
  53. <input type="submit" class="button" value="Wyślij" />
  54.  
  55. </div>
  56. </form>
  57. <?php
  58. }
  59. ?>
Turson
  1. <input type="text" required>
nospor
@Turson Ty tak na powaznie?

@ar4 Naprawde to taki problem w PHP zrobic IF, ktory sprawdzi czy jakies pole wyslane POSTem jest puste czy nie?
ar4
Działa. Chodziło mi o najprostsze z możliwych rozwiązań. Dodanie required="required" /> rozwiązało mój problem.
Wielkie dzięki...
nospor
Co z tego, ze jest to najprostrze, skoro pierwszy lepszy gimbus moze obejsc to "zabezpieczenie"... rownie dobrze moze go nie byc.
Turson
Cytat(nospor @ 19.12.2013, 13:36:28 ) *
@Turson Ty tak na powaznie?

Oczywiście.

Required+JavaScript+Php = sukces
nospor
tja... tylko ze ty mu podales required nie wspominajac nic o php i biedak mysli ze ma pelnosprawne rozwiazanie, a tak naprawde na chwile obecną jest nic nie warte rozwiazanie z samym required
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.