Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmiana pliku CSS zależności od wyboru użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yta
O ile z samą zmianą stylu CSS nie powinno być większego problemu to jak zapisać ten wybór w ciasteczkach ?

Chodzi mi to , że na stronie mam opcje: Schemat 1 , Schemat 2 . Użytkownik wybiera sobie który schemat kolorystyczny jest dla niego bardziej odpowiedni. Wybierze np. Schemat 2. Wtedy tylko dla niego będzie się ładował inny plik CSS niż ten który jest domyślny. Ale efekt musi pozostać po jego powrocie na stronę w innym czasie, dlatego przydałoby się ten wybór zapisać w ciasteczkach tylko jak to zrobić ?

Są jakieś gotowe rozwiązania. Szukałem ale nie znalazłem przykładów takich skryptów.
Turson
http://www.php.net/manual/pl/features.cookies.php
Zapisujesz w ciasteczku, który schemat ma być ładowany i tyle
yta
Ale jakiś przykładowy gotowiec jak taki zapis / odczyt może wyglądać ?
Turson
  1. setcookie('Schemat', 1); //zapis
  2.  
  3. if($_COOKIE['Schemat']==1) //odczyt
yta
No ale wybór plikow CSS to jak ma być w takim razie ? ...

załóżmy że 1.CSS to default
do wyboru mamy jeszcze opcje 2.CSS i 3.CSS
jak to rozwiązać ?

if ($wybor ==1 ) // wybór opcji np. przycisku z formularzu
setcookie('1.CSS',1);
else if ($wybor == 2)
setcookie('2.CSS',2);

itd czy to inaczej ma wyglądać ?
Turson
  1. setcookie('CSS',1);

Pierwszy parametr to nazwa a drugi wartość, czyli powyższy kod w echo $_COOKIE['CSS'] dam nam 1
yta
no to jak mam zdefiniować że wartość 1 to arkusz stylu o nazwie NAME a nie o nazwie EMAN ?
Turson
Nie rozumiem

1. //Zapisanie ustawienia css usera
  2. if($wybor==1) setcookie('CSS',1);
  3.  
  4. //Wybranie arkusza
  5. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="styles/<?=$_COOKIE['CSS']?>.css"/>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.