Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Notatnik, a może coś więcej?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kshyhoo
Chciałem zapytać się kolegów Programistów, jak radzą sobie z notatkami. Wiadomo, że kopiąc w necie znajduje się sporo informacji, która może przydać się na później a z racji, że głowa nie śmietnik istnieje potrzeba uwiecznienia tego na dłużej. Chodzi tu o jakieś strzępki kodu, rozwiązań, itp.
Stąd moje pytanie: jak sobie z tym radzicie?
Już dawno zrezygnowałem z notowaniem czegokolwiek w kajecie, bo potem odszukać coś a już doczytać się w notatkach robionych naprędce! Kopiowanie i montowanie stron w HTML też się nie sprawdziło, bo zabiera za dużo czasu. napisałem nawet mały pseudo-CMS-ik w ramach treningu, i to rozwiązanie jak dotąd okazało się najlepsze, z uwagi na szybkość dodawania i możliwość wyszukiwania w danych. Tu jednak też trzeba się poświęcić i wkleić, nieco zedytować a jak co niektórzy zapewne zauważyli, mam tendencję do nadgorliwości, więc łapałem się na tym, że "upiększam" to co wklepuję i tracę niepotrzebnie czas.
Myślałem nad stworzeniem skryptu, za pomocą którego zaznaczałbym interesującą mnie treść a skrypt zrobi całą resztę - skopiuje, sformatuje i zapisze do bazy, ale na to jestem jeszcze za krótki smile.gif
pedro84
Własny plugin do przeglądarki + aplikacja, nad którą pracujemy, a która jest obecnie w wersji alpha - właśnie do notatek, snippetów, etc.
Kshyhoo
Cytat(pedro84 @ 9.01.2014, 20:19:41 ) *
aplikacja, nad którą pracujemy, a która jest obecnie w wersji alpha

Yyyy, jaka?
pedro84
Cytat(Kshyhoo @ 9.01.2014, 20:22:04 ) *
Yyyy, jaka?

Znowu te skróty myślowe moje...

W firmie pracujemy nad aplikacją webową to takich rzeczy - właśnie mająca usprawnić przechowywanie tego typu rzeczy + ewentualne dzielenie się. Taki projekt, który przyda się przede wszystkim w codziennej pracy, jak się komuś spodoba, to świetnie wink.gif
Kshyhoo
No tak, ale pewnie dla mnie nieosiagalną...
Damonsson
Ja tam zawsze dodaje stronę do ulubionych i smaruję opis wypełniony mnóstwem słów kluczowych jakie mogą tylko być z tym powiązane i przyjdą mi do głowy po polsku i angielsku. Później tylko jak czegoś szukam, to wpisuje w pasek adresu przeglądarki słowa kluczowe i mam podane jak na tacy strony/stronę dotyczącą tego.
Kshyhoo
Też tak robiłem (podobnie), ale przestałem, jak strony znikały albo padało linkowanie grafik. Po za tym, chciałbym, żeby to miało jakąś "przenośność", czyli żebym mógł używać na różnych sprzętach. Wiem, że "ulubione" to pozwalają, ale mnie to rozwiązanie nie odpowiada.
!*!
Cytat(Kshyhoo @ 9.01.2014, 20:07:21 ) *
Stąd moje pytanie: jak sobie z tym radzicie?

Opera 12.16 i jej opcja... notatki ;)
pedro84
Cytat(Kshyhoo @ 9.01.2014, 20:29:04 ) *
No tak, ale pewnie dla mnie nieosiagalną...

Za parę tygodni będzie już online, więc będzie co używać wink.gif

Dojdzie też do tego aplikacja mobilna na Andka i iOS, ale to pewnie w dłuższej perspektywie czasu.
PrinceOfPersia
Evernote - aplikacja do notatek na rozne platformy (zsycnhronizowana - wklejasz na komputerze, odczytujesz na komorce itp). sa tagi, podkatalogi, mozna dodac zdjecie itp.

GMail - utworz nowa wiadomosc, zapisz jako szkic (nie zapomnij dodac slow kluczowych/tagow)

Dropbox - jesli chcesz gdzies zapisac plik (na wlasnym dysku twardym troche mija sie z celem, jesli masz wiecej niz jedno urzadzenie z internetem)

Cytat
Chodzi tu o jakieś strzępki kodu, rozwiązań, itp

github --> gist do wpisywania malych fragmentow kodu
bedzie to chyba publicznie widoczne, ale to czesto zaleta.
webmaniak
A może evernote + dodatek dla firefox(nie wiem jak dla innych przeglądarek z tym jest). Zapisujesz co chcesz, zaznaczony tekst albo całość. Notatki widzisz na tablecie, lapku, pc czy smartfonie.
Kshyhoo
I można w tych cudach wyszukiwać?
webmaniak
W evernote - tak.
Evinek
Jako alternatywę dla evernote mogą podać Google Keep.
Aktualnie tego używam do różnych takich rzeczy i sprawuje się dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.