Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Notice: Array to string conversion w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
amdziak
Witam,

mam następujący błąd:

Notice: Array to string conversion in C:\xampp\htdocs\potwierdzenie\system\form\forms.php on line 44 Array

Linia 44 ma następującą postać:

1. <h4>Protokół wizyty w firmie: <?php echo $wyjscie; ?>

Wcześniej robie cos takiego(chce pobrac dane z tabeli i wyswietlic je w formularzu..:

1. <?php
  2. $login =($_SESSION['logowanie']);
  3. $dane_firmy = ($_SESSION['dane_firmy']);
  4. require('connect.php');
  5. $query_nip = mysql_query("Select nazwa_firmy from baza_firm where nip_firmy = '$dane_firmy'");
  6. $row = mysql_fetch_array($query_nip);
  7. $wyjscie = $row
  8. ?>

Co robie zle?
Dziękuję za wszelka pomoc!
vonski
Tak jak treść komunikatu wskazuje - próbujesz wyświetlić tablicę tak, jakby była stringiem, więc zamiast zawartości dostajesz po prostu "Array" (zobacz na sam koniec komunikatu).
mysql_fetch_array zwraca rekord z bazy danych w formie tablicy.
Zrób sobie coś takiego:

1. echo '<pre>';
  2. print_r($wyjscie);
  3. echo '</pre>';

i zastanów się jak wyświetlić zawartość tej tablicy.
amdziak
a jak przekonwertowac tablice do stringa?
w jednym echo bede chcial wyswietlic kilka pol z tej tabeli i tu sie robi problem...
com
http://pl1.php.net/mysql_fetch_array
amdziak
a mozna jakos jasniej? czytalem to juz wczesniej, ale jakos mi nic nie pomoglo..
com
No zajrzyj do przykładu wink.gif
Co ja mam Ci tłumaczyć jak masz pokazane tam jak to ma wyglądać wybierasz jakiego typu chcesz mieć tablice czy MYSQL_NUM,MYSQL_ASSOC czy MYSQL_BOTH i odpowiednio się do nie odwołujesz jak w przykładach.. tu nie ma co tłumaczyć smile.gif
amdziak
wlasnie o to mi chodzi.
to ma byc MYSQL_ASSOC, tak?
a jak potem odczytac te dane i wypisac w formularzu?
com
Ty mnie się pytasz przecież to nie ja pisze ten kod przykład dla MYSQL_ASSOC:
  1. $result = mysql_query("SELECT nazwa_firmy FROM baza_firm where nip_firmy = '$dane_firmy'");
  2.  
  3. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)) {
  4. echo $row["nazwa_firmy"];
  5. }
amdziak
w sumie to dalej nie otrzymałem odpowiedzi na swoje pytanie, ale chyba o to chodziło.
Cóż poradzę sobie w inny sposób smile.gif
com
  1. $wyjscie = $row;

powoduje ze przepisujesz 1 tablice do drugiej ale nie robi Ci z tego stringa wiec dlatego echo $wyjscie; wyrzuca błąd wink.gif
amdziak
no wlasnie o to mi chodzi jak zrobic stringa?
W PL/SQL np jest to_char, to_date i to zalatwia sprawe...
a jak jest w PHP?
Turson
W row masz tablicę
  1. echo "<pre>";
  2. print_r($row);
  3. echo "</pre>";

amdziak
spoko, rozumiem, ale to mi się wyświetla jako tekst predefiniowany, a chce zrobic z tego ladne formatowanie i tylko zeby mi wyciagalo rekord z tabeli, a nie dodawalo jakis: Array ->

E: Częściowo sobie poradziłem. Znalazłem na stackoverflow coś takiego jak array_shift
viking
A jak się w PHP odwołujesz do elementów tablic? var_dump twoim przyjacielem.
_Borys_
W poście #8 masz przykład jak wyświetlać dane z bazy, jeśli chcesz te dane formatować to wrzucasz w jakieś tagi HTML dla których ustawiasz style CSS i masz wszystko pięknie ładnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.