Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapis klucza z wartości wyświetlanej w elemencie option
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-kolaborek-
Mam problem z zapisaniem danych z formularza (np. pole "sędzia") do bazy danych.
Formularz wyświetla informacje jak na poniższym screenie.

Jest tam pole kombi "Sędzia" (zielona ramka), które odczytuje z bazy danych pola "Sedzia_id" (wartość "3") i przez CONCAT "imię" i "nazwisko" (wartość "Dorota Zażółć Gęślą Jaźń").
  1. echo '<label for="Sedzia"> Sędzia <select id="Sedzia" name="Sedzia'.$i.'">';
  2. foreach ($wynik_sedzia as $sedzia) echo '<option>'.$sedzia['Sedzia_id'].$sedzia['sedzia'].'</option>';
  3. echo '</select> </label>';

Jak teraz spowodować, aby z formularza przez POST przekazać tylko "Sedzia_id" (te zaznaczone na strzałkami na czerwono)? Najlepiej gdyby to pole nie musiałoby być wyświetlane obok imienia i nazwiska...
Pewnie jest to błaha rzecz, ale męczę się z tym już parę dni...
ghost1511
  1. echo '<label for="Sedzia"> Sędzia <select id="Sedzia" name="Sedzia'.$i.'">';
  2. foreach ($wynik_sedzia as $sedzia) echo '<option value="'.$sedzia['Sedzia_id'].'">'.$sedzia['sedzia'].'</option>';
  3. echo '</select> </label>';
kolaborek
Dzięki. Wygląda, że działa wink.gif
A jak się nazywa takie "coś" ? Chciałbym wiedzieć o czym mam poczytać ...

Przez nieuwagę nie byłem zalogowany dodając pierwszego posta i nie mogę dać "ghost1511", że mi pomógł. Jeżeli moderatorzy czytają ten temat proszę, aby zrobili to w moim imieniu.
ZenekN
Musisz poczytać poprostu o polu option z użyciem php.

value to wartość id danego pola
name to nazwa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.