być może problem jest błahy ale nie mogę sobie poradzić z tym przez ostatnie kilka godzin. Chcę zainstalować FW Laravel lecz można to zrobić jedynie za pomocą composera. Pierwszy raz mam do czynienia z composerem więc idąc krok po kroku wg kilkunastu totoriali -pobieram ze strony getcomposer.org instalkę pod windowsa. Instaluję, wskazuję plik php.exe w xamppie (c:\xampp\php\php.exe) i po chwili jestem poinformowany o pomyślnie ukończonej instalacji. I właściwie to na tym koniec. Nie mam nigdzie pliku startowego więc po kliknięciu w menu start wpisuję sobie w pole wyszukiwania composer, moim oczom ukazuje się plik composer, klikam w niego oczekując, że pojawi się czarne okienko podobne do cmd. Pokazuje się to okienko oraz od razu znika. Próbuję zatem pominąć tego całego composera. Ściągam z githuba (https://github.com/laravel/laravel) pliki tworzące coś w rodzaju szkieletu laravel, rozpakowuję do htdocs do folderu laravel i wpisuję w przeglądarce adres http://localhost/laravel/public
pojawia się oczywiście błąd
Warning: require(C:\xampp\htdocs\Laravel\bootstrap/../vendor/autoload.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\Laravel\bootstrap\autoload.php on line 17 Fatal error: require(): Failed opening required 'C:\xampp\htdocs\Laravel\bootstrap/../vendor/autoload.php' (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\Laravel\bootstrap\autoload.php on line 17
w dokumentacji laravela zarówno ang jak i polskiej jest napisane
"
Jeśli masz już zainstalowany Composer, pobierz najnowszą wersję frameworka Laravel i wypakuj ją do katalogu na swoim serwerze. Następnie z poziomu głównego katalogu projektu wykonaj komendę php composer.phar install (lub composer install), aby zainstalować zależności dla frameworka. Ten proces wymaga, aby na serwerze był zainstalowany Git.
"
Więc widzę, że błąd pojawił się nie bez powodu -nawet jak ściągnę sobie ten szkielet, to muszę użyć composera do instalacji. Więc co mam zrobić teraz, composer pobierałem instalowałem i odinstalowałem już z 5 razy i dalej mi nie działa. Domyślam się, że w zły sposób próbuję go użyć -czy ktoś może poprowadzić mnie w kilku krokach przez to mające pomagać ludziom utrapieństwo?