php programmer
8.11.2004, 11:30:27
Jak to jest, że robiąc czat w php trzeba odświeżć stronę a w javie nie trzeba.
I jeszcze jedno jak zrobić odświżenie strony ns takim czacie
wassago
8.11.2004, 11:44:00
php to jezyk serverside (strona serwera), wiec jest oczywiste ze trzeba odswiezyc klienta aby pokzalo ew. zmiany na serwerze. Java to jezyk klient-side, dalej tlumaczyc nie musze chyba..
do odswiezania mozesz uzyc naglowkow php lub HTMLa.
<?php
header( \"Location: http://url\" ); ?>
lub
<meta http-equiv="refresh" content="10; url=http://url/" />
Vengeance
8.11.2004, 15:58:34
lub zastosować streaming HTML
-hobibit-
28.03.2008, 21:00:54
Jak zastosować streaming w html-u? Szukałem o tym jakiś artykułów czy książek ale nic nie znalazłem...
Lejto
28.03.2008, 21:17:26
jeszcze co to czatów to nie zapomnijmy o ajaxie
-hobibit-
28.03.2008, 21:45:53
Nie chodzi mi w tym momencie o czat tak na prawde.
Interesuje mnie właśnie strumieniowe przesyłanie html-a.
Ajax wiem jak działa ale gdybym chciał zrobić czar na prawdę real timowy to ajax to za mało.
ShadowD
28.03.2008, 21:47:20
Ahh powiem tak powiedzcie co dokładnie chcecie uzyskać to pomogę....
-hobibit-
28.03.2008, 21:56:34
Jest sobie baza danych. Działa jakiś skrypt/program który przeszukuje bazę danych i jeśli nastąpi w niej zmiana to wysyła do przeglądarki nowe dane które są wyświetlane.
Interesuje mnie rozwiązanie najbardziej real timowe jak się da lub druga opcja, skrypt który jednocześnie będzie wysyłać dane do wszystkich podłączonych użytkowników.
l0ud
28.03.2008, 21:59:20
hobibit, nie ma takiej możliwości ze względu na zasadę działania protokołu HTTP i ogólnie... Internetu

Co prawda w pewnej książce o ajax'ie znalazłem dość ciekawy wzorzec "Trwała komunikacja" aczkolwiek na pewno nie da się rozwiązać tego w tak prosty sposób, jakbyś chciał.
-hobibit-
28.03.2008, 22:08:14
Też czytałem tą książkę i jest tam o tym chyba 3 strony w sumie. Jeden kawałek kodu który nie działa... pętla while(true) tam zastosowana po prostu się kręci i nie wyrzuca nic na ekran.
Pewnie do mojego celu trzeba będzie podobnych mechanizmów jak w irc-u czyli chyba protokół nie html a jakiś RTP ale... właśnie nie wiem jak to zrobić i nie dorwałem żadnej książki o tym.
Jeśli jedynym rozwiązaniem będzie pisanie własnej aplikacji w C czy innym języku programowania to pewnie zrezygnuje... ale streaming filmów dobrze działa na stronach (chyba przez flash ale pewien nie jestem) więc jakiś sposób jest.
pyro
28.03.2008, 22:14:55
Cytat(-hobibit- @ 28.03.2008, 21:56:34 )

Jest sobie baza danych. Działa jakiś skrypt/program który przeszukuje bazę danych i jeśli nastąpi w niej zmiana to wysyła do przeglądarki nowe dane które są wyświetlane.
Interesuje mnie rozwiązanie najbardziej real timowe jak się da lub druga opcja, skrypt który jednocześnie będzie wysyłać dane do wszystkich podłączonych użytkowników.
no to to juz podchodzi pod Javę
-hobibit-
28.03.2008, 22:17:26
Nie jestem w tej sprawie expertem (jeszcze

)
Jeśli mówisz java chodzi ci dokładnie o jsp i serlety czy coś innego?
pyro
28.03.2008, 22:21:27
Cytat(-hobibit- @ 28.03.2008, 22:17:26 )

Nie jestem w tej sprawie expertem (jeszcze

)
Jeśli mówisz java chodzi ci dokładnie o jsp i serlety czy coś innego?
cos w tym stylu

mozesz poszukac jakiegos Java Real Time Chat, niemozliwe zeby w necie nie bylo ani jednego takiego
ShadowD
29.03.2008, 09:11:52
Czekaj o ile się orientuję to chodzi ci o czat którego nie trzeba odświeżać a więc zajrzyj tu
http://nospor.pl/shoutbox.html o ile się nie mylę jest tam takie cos ;p i na dodatek jest to kod jednego z ważniejszych użytkowników tego forum czyli nospor'a...
Ps Na samej góże...
pyro
29.03.2008, 11:29:09
Cytat(ShadowD @ 29.03.2008, 09:11:52 )

Czekaj o ile się orientuję to chodzi ci o czat którego nie trzeba odświeżać a więc zajrzyj tu
http://nospor.pl/shoutbox.html o ile się nie mylę jest tam takie cos ;p i na dodatek jest to kod jednego z ważniejszych użytkowników tego forum czyli nospor'a...
Ps Na samej góże...

shoutbox'a trzeba odswiezac... przykladem jest mod_shoutbox dla phpBB, chyba ze to RealTime shoutbox (czyli np. taki jak wyklonany w Javie ;S)
ShadowD
29.03.2008, 11:35:01
A więc zacytuje:
Cytat
ShoutBox jest to taki mini chat, którego przykład znajduje się na górze strony. ShoutBox napisałem w oparciu o AJAX, dzięki czemu wszystko działa bez odświerzania strony, co jest niewątpliwym plusem. [...]
Naprawdę to nie wiem jak on działa, lecz po przeczytaniu powyższego tekstu mogę sądzić że się sam odświeża…
Moli
29.03.2008, 11:40:58
W samym html/php nie zrobi się tak żeby chat się odświeżał. Najprościej będzie uzyć ajax'a, co jest dobrym wyjściem. Jeśli niechcesz użyć ajaxa to możesz np. flash lub jave, wszystko zależy od Twoich umiejętności programistycznych. Nie rozumiem tego tematu,
Cysiaczek
29.03.2008, 11:41:23
Stosując techniki AJAX nie osiągniesz więcej. Całość komunikacji musi przejść przez serwer i przeglądarkę, a serwer nie ma możliwości nawiązania połączenia z przeglądarką użytkownika. Do takich rzeczy używa sie Javy, która działa jako wtyczka w przeglądarce i tym samym rozszerza możliwości. Streaming wideo jest również wykonywany przy pomocy pluginów.
Pozdrawiam.
ShadowD
29.03.2008, 11:43:22
Ahh alasz da się tylko co określony czas np można dać okno z rozmowami w tamkę i dać jej w php lub html by się odświeżała co jakiś czas ale to złe wyjście... ;p
Moim zdaniem najlepsze wyjście to Ajax i java…
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.