Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][OOP] Automatyczne wstrzykiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-marcin-
Prosze o porade bardziej doswiadczonych. Czy istnieje jakis prosty sposob na wstrzykiwanie do kazdego nowo stworzonego obiektu innego? Chodzi mi o to ze po utworzeniu polaczenia z baza (pdo) chcialbym ten obiekt miec dostepny w kazdym innym obiekcie.
Wazniak96
Tak. Są takie pola i metody jak statyczne. Wystarczy troszkę więcej poczytać o OOP jak już się za nie zabierasz. smile.gif
Turson
Jeżeli mowa o połaczeniu z PDO w każdej klasie, to

pdo.php
  1. class Connect{
  2. public function __construct() {
  3. $this->db = new PDO............
  4. }
  5. }

1. require('pdo.php');
  2. class Test extends Connect{
  3. //tutaj możesz używać $this->db
  4. }

albo poczytać o autoload
nospor
@Turson no nie ucz ludzi zly nawykow.... nie po to wymyslono dziedziczenie, by wszystko dziedziczylo po obiekcie polączenia. O tym, ze kazdy obiekt na nowo tworzyc bedzie nowe połączenie to juz nawet nie wspominam, bo wstyd na potege wink.gif
Turson
Więc jak byś rozwiązał sprawę połączenia, by było dostępne w każdym obiekcie?
nospor
Normalnie, na wiele sposobow:
1) Obiekt polaczenia przekazywany do konstruktora
2) Singleton - ponoc tego nie polecaja bo cos tam.
3) Registry - tego tez ponoc nie polecają bo cos tam wink.gif

Ogolnie zasada jest balanie prosta: w calej aplikacji tworzysz jeden obiekt polaczenia i na nim operujesz. Tworzenie kilku obiektow połączenia a co za tym idzie kolejnych połączen w jednym request jest delikatnie rzecz mowiac nieoptymalne.
Turson
Nawiązując do 2 ostatnich zdań, w moim kodzie nie tworzę kilku obiektów połączenia, a jeden "Connect", który mogę podpinać pod inne obiekty.
phpion
class Test extends Connect - a czy tutaj przypadkiem nie zostanie wywołany Connect::__construct(), który utworzy nowy obiekt? Mógłbyś to obejść deklarując składową $db jako statyczną. Ale fakt - dziedziczenie tylko po to by mieć dostęp do połączenia z bazą jest bez sensu.
thek
Poza tym, abstrahując od tego co napisał nospor, można zamiast dziedziczenia użyć traitów. Moim zdaniem też będzie wygodniejsze do późniejszego rozwijania.
nospor
Cytat
w moim kodzie nie tworzę kilku obiektów połączenia, a jeden "Connect", który mogę podpinać pod inne obiekty.
Chyba ominales ten rozdzial, w ktorym pisano jak dziala dziedziczenie wink.gif

viking
Zawsze można użyć IoC, taka moda w PHP. Pasuje to do tego języka jak kurczak do parówek ale cóż.
Turson
Cytat
Ogolnie zasada jest balanie prosta: w calej aplikacji tworzysz jeden obiekt polaczenia i na nim operujesz.

Pokazałbyś pseudokod działania?
-marcin-
Czyli najlepsza metoda to przekazanie obiektu w konstruktorze lub jak podal thek - traits, czy jest jakas zasadnicza roznica miedzy nimi oprocz tej ze traits jest od php5.4 ? bo przyznam, ze o traits dopiero teraz sie dowiedzialem facepalmxd.gif
nospor
Tu kod apropo dziedziczenia dla lepszej wizualizacji
  1. class Connect {
  2. public function __construct() {
  3. echo 'Tu sie własnie tworzy kolejny obiekt klasy Connect, a co za tym idzie kazdy kolejny obiekt, ktory on w sobie tworzy <br />';
  4. }
  5. }
  6.  
  7. class T1 extends Connect {}
  8. class T2 extends Connect {}
  9. class T3 extends Connect {}
  10.  
  11. $t1 = new T1();
  12. $t2 = new T2();
  13. $t3 = new T3();

Cytat
Pokazałbyś pseudokod działania?

$db = new DB(); //gdzies tam w aplikacji tworzysz sobie taki obiekt
$obiekt = new JakisObiekt($db); //gdzies tam indziej przekazujesz obiekt $db do aktualnie tworzonego obiektu. Oczywiscie konstruktor musi go odebrac.

Pomijam tu juz kwestie widocznosci zmiennej $db. To juz zupelnie inna bajka.
Ja osobiscie uzywam Rejestrow i jest mi z tym dobrze. Wszedzie tam gdzie potrzebuje to poprostu siegam po utworzony juz obiekt, ktory jest w Rejestrze.
Dodatkowo zrobilem "leniwe połączenie" czyli połączenie z bazą tworze dopiero wtedy, gdy obiekt bazy chce wykonac zapytanie, a nie w momencie tworzenia obiektu bazy. Dzieki temu, nawet pomimo faktu, ze obiekt bazy tworze na samym poczatku aplikaji, to połączenie z bazą nawiązuje dopiero wtedy gdy potrzeba, albo w ogole, jesli nie bylo takiej potrzeby
-marcin-
nospor - zakladajac, ze i tak kazde 'odswiezenie' strony bedzie korzystac z bazy jaka przewage daje polaczenie leniwe nad zwyklym przy tworzeniu obiektu?

mozesz rozwinac lub dac linka cos na temat tych rejestrow?
nospor
W moim systemie twoje zalozenie jest bledne, wiec stosuje leniwe polaczenia. Po cos przeciez wymyslono cache wink.gif
Jesli jednak faktycznie, twoja aplikacja za kazdym razem musi korzystac z bazy, to leniwe połączenia nie mają raczej sensu ale tez i nie przeszkadzają

Zas co do rejestrow to wpisz w goole: Wzorzec Registry
Turson
Dzięki nospor za wyjaśnienie. Mnie ktoś kiedyś doświadczony podpowiedział sposób, który użyłem w poście #3 i stąd byłem przekonany, że jest w porządku. Ale od czego jest forum... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.