Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie zapisuje do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bieganj
Witam serdecznie,
Dawno tu nie byłem, ale do rzeczy. Mam skrypt napisany, który już używałem. Sprawował się dobrze, gdy rekordów było mniej, czyli 4 góra 5. Obecnie mam rekordów 12 do wpisania i zaczynają się schody. Nie zapisuje do bazy MySQL.
A oto kod"

1. if ($_POST['co'] == 'dodaj') {
  2. if ($_POST['user_log'] && $_POST['user_pass'] && $_POST['user_mame'] && $_POST['user_surname'] && $_POST['user_email'] && $_POST['user_kod'] && $_POST['user_cyti'] && $_POST['user_street'] && $_POST['user_woj'] && $_POST['user_tel'] && $_POST['user_age'] && $_POST['user_zgoda']) {
  3. $query = "INSERT INTO blu (user_name, user_surname, ";
  4. $query .= "user_email, user_kod, user_city, user_street, user_tel, user_age, user_woj, user_log, user_pass, user_zgoda) VALUES ('".$_POST['user_name']."', '".$_POST['user_surname']."', '".$_POST['user_email']."', '".$_POST['user_kod']."', '".$_POST['user_city']."', '".$_POST['user_woj']."', '".$_POST['user_tel']."', '".$_POST['user_age']."', '".$_POST['user_zgoda']."');";
  5. $wynik = mysql_query ($query);
  6. }
  7. }

Czy możecie mi wytłumaczyć, na czym polega błąd i jak powinno być napisane?
Pozdrawiam
Turson
Podałeś 12 kolumn do uzupełnienia, a wartości jest 9. Musi być tyle samo
Kshyhoo
Przenoszę do przedszkola, proszę uzupełnić tagi.
bieganj
Witam, niestety ale to nie jest przyczyną niezapisywania do MySQL-a. Dopisałem brakujące kolumny i też nie zapisał. Czy ktoś ma jeszcze inny pomysł?
Proszę o pomoc!!!
nospor
Wyswietl blad zapytania.... tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
bieganj
Niestety nie ma błędu zapytania. Niby coś robi ale do bazy nie zapisuje.
nospor
POkaz kod po poprawkach jakie miales zrobic.
bieganj
Teraz nie mam dostępu do tego kodu. Dopiero po 16 jak będę w domu. W ostatniej lini dopisałem brakujące 3 kolumny, identycznie w kolejności jak jest 2 lini czyli

1. if ($_POST['user_log']...... itd

12 kolumn
nospor
Skoro nie masz dostepu do kodu, to jakim cudem na moj post o bledzie zapytania, napisales, ze tego bledu nie ma...... Telepatycznie wprowadziles zmiany i sprawdziles??
bieganj
Człowieku, zmiany czyli dopisałem już wcześniej, to jest 9 lutego. Lecz nie miałem czasu aby napisać na forum. Teraz jestem poza moim komputerem i nie mam tu tego kodu ale mam czas aby zadać pytania z innego komputera.
nospor
Czlowieku, ja nie mowie o zmianach dotyczacych liczby pol. Ja mowie o prostym kodzie sprawdzajacym, czy zapytanie sie powiodlo czy nie. Tego nie masz na chwile obecną, wiec czytaj laskawie co sie do Ciebie pisze.... To ze dodales dodakotwe pola, nie znaczy, ze zapytanie nie pluje jeszcze bledem. Masz to wlasnie sprawdzic. Po to dalem ci linka do tematu, gdzie masz to opisane CZLOWIEKU.
bieganj
No i o to mi chodzi. Sprawdzę jak dotrę do domu.

Dla jasności:
- łączy się z bazą
- jeśli dam mniej kolumn do wypełnienia to zapisuje
- ten sam kod działa na innej stronie rejestracji i działa poprawnie lecz ma do zapisania tylko 4 kolumny

I na tyle w tej chwili. Niestety muszę się brać do innej pracy niż pisania na forum.
nospor
Cytat
No i o to mi chodzi. Sprawdzę jak dotrę do domu.
Sek w tym, ze ja od samego poczatku w tym temacie o tym wlasnie pisalem. Staraj sie nastepnym razem czytac troche bardziej uwazniej.
bieganj
nospor dzięki za pomoc, już sobie poradziłem.

Człowiek całe życie się uczy i głupim umiera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.