Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][XML][PHP]Jaki jest związek pomiędzy kodowaniem bazy a plikiem .xml
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rel
Kodowanie bazy mam ustawione na utf8_general_ci

Pobieram z niej pewne dane i tworzę plik .xml o okreslonej zawartości.
Tworzony plik .xml ma kodowanie ISO-8859-2.

Pobierane dane to m.in treść ogłoszenia, na podstawie którego tworzony jest url. W tym urlu nie może być polskich znaków. Problem w tym, że nie moge wywalić z pobranych danych polskich znaków (str_replace).

Chciałem użyć string_iconv, niestety przy próbie użycia tego wywala mi error.

przykład ze zmienną: $wiersz['annoucement_title'] = 'adsadaąśłĄŚŁŻ'; poprawnia zwraca wynik: adsadaaslASLZ

dlatego zastanawiam się czy problemem tutaj mogą być różne kodowania danych z bazy i pliku .xml?

Nikt nie podpowie?
Wymiękam, poniewaz z danych, które wyciagam z DB nie mogę usunąć pl znaków, które powinny trafic do url prowadzacego do nich. W url pl znaków nie ma, wiec sytuacja się zapętla.
Damonsson
Nie chce mi się dochodzić o co Ci chodzi i gdzie leży problem, ale wyłapałem

Cytat
z danych, które wyciagam z DB nie mogę usunąć pl znaków

nie masz tych pl znaków dużo więc możesz się pobawić w coś takiego i je sobie usunąć, czy tam zamienić:
  1. SELECT REPLACE(REPLACE(annoucement_title,'Ą','A'),'Ć','C') AS annoucement_title

więc problem rozwiązany wink.gif
rel
A co jak dojda inne? od razu je zdefiniować?
Damonsson
Spróbuj tylko połowę, a później np dodawaj po jednej literce miesięcznie.
rel
  1. SELECT REPLACE(REPLACE(annoucement_title,'Ą','A'),'Ć','C') AS annoucement_title

To się ma odnieść do $wiersz['annoucement_title'] czy do $db czy danych pobieranych z bazy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.