Mam wyszukiwarkę w bazie zdjęć. Chcę ją udoskonalić, bo wyszukuje tylko po tagach, a chcę zeby wyszukiwała równiez po opisie/tytule.
Funkcja wyglada tak:
function search() { $perpage = 18; if ($tagId > 0) { $this->db->from('af_tag_fotografia'); $this->db->where("af_tag_fotografia.Tag_Id", $tagId); $this->db->join("af_fotografie", "af_fotografie.Foto_Id = af_tag_fotografia.Foto_Id"); $this->db->select('Count(af_fotografie.Foto_Id) as Ilosc'); $this->db->where("af_fotografie.Foto_Status", 'A'); $query = $this->db->get(); if ($query -> num_rows == 1) { $result = $query->result(); $Foto_Num = $result[0]->Ilosc; } $this->db->from('af_tag_fotografia'); $this->db->where("af_tag_fotografia.Tag_Id", $tagId); $this->db->where("af_fotografie.Foto_Status", 'A'); $this->db->join("af_fotografie", "af_fotografie.Foto_Id = af_tag_fotografia.Foto_Id"); $this->db->select('*'); $this->db->order_by("Foto_".$_POST["sortBy"], $_POST["sortMethod"]); } } else { $this->db->from('af_fotografie'); $this->db->order_by("Foto_".$_POST["sortBy"], $_POST["sortMethod"]); $this->db->where("af_fotografie.Foto_Status", 'A'); $this->db->select('Count(Foto_Id) as Ilosc'); $query = $this->db->get(); if ($query -> num_rows == 1) { $result = $query->result(); $Foto_Num = $result[0]->Ilosc; } $this->db->from('af_fotografie'); $this->db->where("af_fotografie.Foto_Status", 'A'); $this->db->order_by("Foto_".$_POST["sortBy"], $_POST["sortMethod"]); $this->db->select('*'); } $this -> db -> limit($perpage,$perpage*$_POST["page"]); $query = $this->db->get(); if ($query -> num_rows > 0) { foreach($query->result() as $photo) { } } $arrPhotos["num"] = $Foto_Num; $arrPhotos["curpage"] = $_POST['page']; } function view($photoId) { $arrVars["arrPhoto"] = $arrPhoto = $this -> asfoto -> getInformation($photoId); $arrVars["inView"] = "Photos_View"; $this->load->view('layout', $arrVars); } function search_foto() { $arrVars["inView"] = "Photos_Index"; $arrVars["query"] = $_POST["query"]; $this->load->view('layout', $arrVars); }
Dodam, ze tabele w bazie są rozne dla tagow rozne dla fotografii (gdzie są opisy/tytuly zdjęć)
tagi są w tabeli af_tagi, a opisy w as_fotografie.
Czy ktos pomoże mi uzupełnić powyższą funkcję, aby w wynikach wyszukiwania bramka pod uwagę również opisy/tytuły z tabeli as_fotografie?
To może ktoś przeniesie ten temat do działu php? Nikt nie wie jak mi pomoc?