Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] layout z photoshopa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szablon19
Hej,
Mam zamiar zapłacić grafikowi, za stworzenie dla mnie wyglądu strony w photoshopie.
Kodowaniem jednak chciałbym spróbować zająć się sam. Zastanawiam się jak to pozycjonować w CSS?
Tzn. Będę miał gotowy wygląd całej strony, który potnę na części... Nie wiem jednak czy będzie się to tak dało dopasować żeby pobierane z bazy danych różne rzeczy wpasowywały się akurat w okienka dla nich przeznaczone?
Przecież jak ktoś ma inną rozdzielczość czy coś to to się może rozjechaćwszystko, tak jak i pozostałe pocięte elementy i kod html...
Mógłbym poprosić o podpowiedź, jak się do tego zabrać i z jakich poleceń CSS najlepiej korzystać, aby efekt był powiedzmy "normalny" biggrin.gif?
Pyton_000
Kurs HTML + CSS, do tego ok pół roku dośw. i będzie cacy.

Przykro mi to mówić ale bez kompletnej znajomości nie poradzisz sobie. Chyba że będzie to layout w stylu 4 kwadraty jednokolorowe i nic więcej.
szablon19
No dobrze, ale załóżmy ,że np u mnie będzie się wszystko cudownie wyświetlało... Do photoshopowej tabelki będą się idealnie dopasowywać dane tabeli to u kogoś innego może być inaczej prawda?
Wyczytałem już ,żeby nie używać position absolute bo może się rozjechać cały pokrojony layout hmm to sam nie wiem... Czytam tutki i wszystko co internety mają ale trudno dojść do jakichś wniosków.
A może tego layoutu nie kroić na części? no bo w sumie to po co biggrin.gif
Pyton_000
pozycjonowanie absolutne też jest potrzebne. Wszystko z umiarem.
Największy problem to taki, że różne przeglądarki mogą się inaczej zachowywać i inaczej wyświetlać. Jednak dziś już raczej nie ma takich ekscesów jak kiedyś (poza IE oczywiście smile.gif )
Luna_s20
Pierwsze dwie rzeczy jakie przychodzą mi do głowy: to albo zrobić stronę, która ma określoną szerokość głównego div'a, np 1000px, albo przeliczyć grafiki procentowo tam, gdzie mogą się rozjechać.
Przypominam że css pozwala obecnie na zastosowanie wielu grafik tła dla jednego elementu, więc nic nie stoi na przeszkodzie np zrobić osobną grafikę dla tła przeliczanego procentowo albo powtarzalnego, i drugą, nałożoną na nią, z elementem którego nie chcesz rozciągać smile.gif

Zawsze możesz taki pokrojony layaut otworzyć sobie w innych przeglądarkach i rozdzielczościach u siebie, i sprawdzić przed zamieszczeniem na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.