Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]Prosty wygląd strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prantan
Cześć. Kiedyś miałem krótki epizod z pisaniem stron, rzuciłem to ale postanowiłem powrócić. Przerobiłem teorię, ale jak wiadomo trudno zapamiętać wszystko i przechodząc w praktykę trzeba się uczyć na bieżąco. Stąd moje pytanie. Na sam początek postanowiłem stworzyć prostą stronę. Strona składa się z pasków na całą szerokość z kolorami. Dajmy na to że jest tych pasków kilka, ale ja przedstawię na przykładzie 4 pasków poziomych rzecz jasna.

Mam taki kod w HTML, w body oczywiście
CODE
<div id=pasek1></div>
<div id=pasek2><p class=napis>Jakiś sobie napis widnieje.</p></div>
<div id=pasek3></div>
<div id=pasek4></div>

Tu kawałek kodu z CSS:
CODE

p.napis {
color: #;
font-size: 100px;
text-align: center;
font-family: Ściągnięta czcionka WEBFONT;

#pasek1 {
width: 100%;
height: 50px;
background-color: #;
}

#pasek2 {
height: 250px;
}

#pasek3 {
height: 100px;
}

#pasek4 {
height: 100px;
}

Kolory tła oraz nazwa czcionki są nieistotne. Ważny jest schemat.

Chodzi o to że jak wciskam Ctrl+Plus (czyli przybliżam widok), to napis wyśrodkowany w jednym z tych divów rozjeżdża się. Co powinienem zmienić by nie dochodziło do tego? Wejdźcie sobie na stronę wp.pl i wciśnijcie ctrl+plus. Strona przybliża się jak przy zoomowaniu aparatem i chcę uzyskać podobny efekt, tymczasem u mnie przy przybliżaniu strony tekst rozjeżdża się i z jednego tła wchodzi na drugi i robi się burdel. Pewnie jest to proste do rozwiązania, ale ja póki co tego nie czaję.
Czy fachowo taka strona nazywa się responsywna? Z tego co wiem responsywna potrafi łamać tekst, który nie wykracza poza określony obręb. A mi chodzi o to by po prostu dawało efekt przybliżenia. Nie wiem.

W międzyczasie idę przeszukiwać kursy może znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, ale jak ktoś zna rozwiązanie to niech śmiało napisze smile.gif pzdr
krzysztof_kf
Do końca nie rozumiem ciebie ale ok, dodaj do podklasy p

1. white-space:nowrap;

rad11
Na wp sie nie rozjeżdża bo contener ma prawdopodobnie szerokość 960px, a wtedy podczas oddalania i przybliżania poprzez twój sposób nic się nie rozjedzie.
prantan
Dzięki. Dałem to
Cytat
white-space:nowrap;
i zadziałało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.