Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Problem ze skomplikowanym zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Nicc0-
Witam. Już od kilku dni borykam się z problemem, co robię źle i co w tym co mam jest źle. Mianowicie mam takie zapytanie.

1. SELECT `gracze.gracz_nick`, `gracze.experience`, `gracze.money`, SUM(wyniki.wins) AS winss, SUM(wyniki.kills) AS killss, SUM(games) AS gamess FROM `gracze` INNER JOIN `wyniki` ON `gracze.id` = `wyniki.gracz_id` ORDER BY experience DESC

I problem jest w tym, że mysql wywala takie error: Błąd w zapytaniu (1054): Unknown column 'gracze.gracz_nick' in 'field list'

Tabela Gracze:

Tabela wyniki:

Kshyhoo
  1. SELECT gracz_nick, experience, money,
-Nicc0-
Zmieniłem. Zapytanie teraz wygląda tak:

1. SELECT `gracz_nick`, `experience`, `money`, SUM(wyniki.wins) AS winss, SUM(wyniki.kills) AS killss, SUM(games) AS gamess FROM `gracze` INNER JOIN `wyniki` ON `id` = `wyniki.gracz_id` ORDER BY experience DESC

A błąd jest taki: Błąd w zapytaniu (1052): Column 'id' in on clause is ambiguous
Szymciosek
...ON `gracze`.`id` ORDER BY...

w ten sposób chyba się łączyło tabela.kolumna
Kshyhoo
Nazw kolumn nie musisz ujmować w ` chyba, że zawierają znaki specjalne. Z której tabeli ma zostać wybrana kolumna określasz podając nazwę tabeli, kropkę i nazwę kolumny. Kombinuj
jaco1410
spróbuj:

1. SELECT wyniki.gracz_id,gracze.id,gracze.gracz_nick,gracze.experience,gracze.money, SUM(wyniki.wins) AS winss, SUM(wyniki.kills) AS killss, SUM(games) AS gamess FROM gracze INNER JOIN wyniki ON gracze.id = wyniki.gracz_id ORDER BY experience DESC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.