Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem ze zmiennymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RaiZeN
Witajcie

Tworzę pluginy do znanej chyba każdemu gry minecraft (nie, nie jestem dzieckiem minecrafta czy coś...), na mojej "stronie" zamieszczam informacje dot. postępu prac itp. Dodałem wyświetlanie postępu prac w %, kod wygląda tak:
  1. <?php
  2. $sc1 = 0;
  3. $sc2 = 0;
  4. $sc3 = 0;
  5. $sc4 = 0;
  6. $sc5 = 0;
  7. $sc6 = 0;
  8. $sc7 = 0;
  9. $sc8 = 35;
  10. $sc9 = 100;
  11. $sc10 = 0;
  12. $sc11 = 0;
  13. $sc12 = 0;
  14. ?>
  15.  
  16. <form method="post">
  17. <input type="text" name="link" />
  18. <input type="submit" name="reset" value="See" />
  19. </form>
  20. <?php
  21. $s1 = '0';
  22. if(isset($_POST['reset'])) {
  23. $sc1 = addslashes($_POST['link']);
  24. $s1 = $sc1;
  25. }
  26. ?>
  27. <?php echo '<table>
  28. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">ProArrow ('.$sc1.'%)</td></tr>
  29. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">ProBombs ('.$sc2.'%)</td></tr>
  30. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">MobArena ('.$sc3.'%)</td></tr>
  31. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">CityApartaments ('.$sc4.'%)</td></tr>
  32. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">ChestShop ('.$sc5.'%)</td></tr>
  33. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">Jobs ('.$sc6.'%)</td></tr>
  34. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">ServerSelector ('.$sc7.'%)</td></tr>
  35. <tr><td bgcolor="darkorange" colspan="2" align="center" valign="middle">1vs1 ('.$sc8.'%)</td></tr>
  36. <tr><td bgcolor="chartreuse" colspan="2" align="center" valign="middle">AdminSign ('.$sc9.'%)</td></tr>
  37. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">CaptureTheFlag ('.$sc10.'%)</td></tr>
  38. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">ProFishing ('.$sc11.'%)</td></tr>
  39. <tr><td bgcolor="red" colspan="2" align="center" valign="middle">FallEvent ('.$sc12.'%)</td></tr>
  40. </table>'
  41. ?>

Wszystko działa jak powinno, ale gdy chciałem zrobić prosty plik admin.php z taką zawartością (przykład):
  1. <form action="index.php" method="post">
  2. Pole 1: <input type="text" name="sc1" />
  3. <input type="submit" value="Zatwierdź" />
  4. </form>

A potem wyświetlić w kodzie tekst z pola:
  1. $_POST['sc1'];

Również działało, ale po odświeżeniu strony pojawiał się znów domyślny tekst. Jak zrobić aby ten tekst zapisywał się na stałe aż do kolejnej zmiany? Może odczytywać i zapisywać wartości w pliku .txt?
freemp3
Musisz to gdzieś zapisać, to że u Ciebie się coś zmieniło po wysłaniu formularza nie znaczy, że wszędzie się zmienia. Najszybciej i najlepiej będzie tak jak mówisz zapisać wartość do pliku, a później ją po prostu odczytywać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.