Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Strona dostosowywująca się do wysokości okna przeglądarki.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NickOver
Witam wink.gif
Mam kolejny problem. Wymarzyłem sobie aby dana strona dostosowywała się do wysokości okna przeglądarki (najlepiej aby czcionka też to robiła, ale niekoniecznie). Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, to jaka?
Dodatkowo czy jest możliwość aby strona składała się z powiedzmy 4 bloków o wymiarach okna przeglądarki i nie było możliwości zjechać niżej tj. nie było by tego paska bocznego + scroll myszy zablokowany (zjazd dopiero po kliknięciu w kotwice)?

Przy okazji mógłby ktoś polecić jakiś dobry kurs css'a, najlepiej darmowy?

Dzięki wielkie za odpowiedzi wink.gif
jacobson
Jezeli ustalisz zawartosc strony zeby w sumie miala taka wysokosc jak chcesz to nie bedziesz mogl zjechac nizej i osiagniesz dana wysokosc. Jednak czasami np pobierasz z bazy rekordy na strone np zdjecia jedno pod drugie. Jezeli w takim przypadku chcesz stwierdzic ile zaladowac zdjec na jednej stronie zeby na jednej rozdzielczosci nie bylo np za duzo miejsca wolnego to przyda sie Ajax. Wysylasz zapytanie ajaxowe do PHP przekazujac wysokosc okna $(window).height() i na tej podstawie i wysokosci obrazka liczysz ile obrazkow zmiesci Ci sie na Twojej podstronie i limitujes je. Jezeli chodzi o kurs css ... nie chce robic tego co inni robia ale w tym wypadku chyba nie mam wyjscia jak polecic GOOGLE. Najwazniejsze. Trzeba czytać, czytać, czytać i próbować, a css sam wejdzie do głowy.
NickOver
Będą na niej max 3 zdjęcia więc to nie problem.
Właśnie w google szukałem, ale nie umiem się nic nauczyć z tamtych poradników (ogólnie css'a jakoś nie mogę zrozumieć).

Może inaczej spróbuję. Mógłby mi ktoś napisać najprostrzego css'a z 5 komurkami jedna pod drugą o wysokosci okna przegladarki jedna? Z góry wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.