MFrost
27.05.2014, 19:57:47
Mam napisaną prostą stronkę html oraz zewnętrzny arkusz styli, czyli plik css.
Czy jest jakieś narzędzie, które automatycznie potrafi przypisać style, które są w pliku css do kodu html? (po prostu nie chcę mieć zewnętrznego pliku css, tylko wszystko w jednym kodzie html)
czyli np.
<p color="#6f4d21">gfgfgf
</p>
Kshyhoo
27.05.2014, 20:03:57
To narzędzie nazywa się przeglądarka

A tak na poważnie, jest wiele narzędzi, np. rozszerzenia dla FF: Web Developer, Firebug...
Możesz też umieścić style w pliku HTML, nie musi być w zewnętrznym pliku.
MFrost
27.05.2014, 20:10:19
jak użyć w tym wypadku tych narzędzi?
wiem, że można od razu napisać wszystko w html, no ale ja mam dwa pliki: html i css, css jest dośc pokaźny, chciałem sobie ułatwić życie, a nie dziubać od początku
Turson
27.05.2014, 21:06:00
Jeżeli chcesz mieć w jednym pliku css i html, to czemu nie wrzucisz css do <style type="text/css">
MFrost
27.05.2014, 21:56:38
chcę zrobić stopkę/sygnaturę w mailu (klient webowy roundcube)
takie coś jak
<style type="text/css">
nie przejdzie, system wyrzuci ten kod
by_ikar
27.05.2014, 23:30:49
No to nie zrobisz tego tak jak sobie wyobrażasz, że dorzucisz css czy to jednym pliku czy łącznie. Taki gmail i wiele mu podobnych webowych klientów nie otworzy css umieszczonych w ten sposób. Sam się z tym ostatnio męczyłem i niestety, jedyna opcja to umieścić takie style bezpośrednio w danym kodzie jako parametr. A co jeszcze zabawniejsze, jeżeli chcesz żeby to miało ręce i nogi pod większością urządzeń, to musisz wrócić do tabelek, inaczej testowanie tego wyglądu i próbowanie dostosowania go, zwyczajnie cię wykończy. Zresztą zobacz na layouty gigantów..
Pyton_000
28.05.2014, 06:32:12
*ikar ale autor właśnie chce zrobić przypisanie styli do tagów

Niestety klienci poczty te stacjonarne jak i przeglądarkowe bardzo mocno filtrują treść html. Nie zrobisz sobie pozycjonowania div czy jakichś magicznych sztuczek.
Tabele jako synonim budowania stron w XX w. dalej są używane w mejlach. Tak jak *byIkar podpowiedział zerknij sobie w kod dowolnego mailingu którego zapewne na poczcie masz masę i będziesz wiedział jak się go buduje.
PS. Swoją drogą ciekawe czy jest szansa aby pocztowi kiedyś obsługiwali w całości HTML + CSS
by_ikar
28.05.2014, 13:48:22
Ja to bardziej odniosłem się początkowo do wypowiedzi @MForest, czy @Turson; że tego typu działanie nie przyniesie żadnych wymiernych korzyści i niestety trzeba przeboleć te kilka layoutów..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.