Witam wszystkich,
mam dosyć dziwny problem, którego nigdy jak do tej pory nie widziałem. Nie wiem, czy w dobrym dziale piszę, ponieważ inny bardziej mi nie pasował. W razie jeśli zły, to proszę o przeniesienie do właściwego.
Ale do rzeczy. Mam zainstalowany na routerze serwer NginX wraz z PHP w wersji 5.4.5. Problem jest taki, że serwer PHP co jakiś czas się jakby wysypuje i wyskakuje błąd 502, albo 503. Początkowo ten problem w pewien sposób rozwiązałem w taki sposób, że do zadań Crona dodałem restart php5-fastcgi co minutę. Przez jakiś czas (ok. miesiąca) to działało bez problemów, jednak wczoraj zaczęło się robić jeszcze dziwniej. PHP nie interpretuje każdego pliku, tzn. mam 4 pliki: index.php, index_cu2.php, cu1.php oraz cu2.php. Tutaj zaczyna się ciekawie, ponieważ:
- plik index.php zazwyczaj nie działa i wywala błąd 502
- plik index_cu2.php działa zazwycaj, ale co raz częściej zwraca 502
- plik cu1.php zazwyczaj nie działa (błąd 502) i to częściej nie działa niż index.php
- plik cu2.php działa zawsze bez problemów
Co ważniejsze - nie jest to wina moich skryptów, ponieważ do tej pory działało to w miarę normalnie (poza wysypywaniem się fastcgi co minutę). Pliki cu1.php i cu2.php są takie same. Mają za zadanie zrobić odczyt danych bazy MySQL i wypisać wartości oddzielone średnikiem. Różnią się te dwa pliki tylko tym, że odwołują się do różnych kolumn tej samej tablicy. Obie odczytują wartości z tego samego wiersza, dane są uzupełnione w bazie. Początkowo myślałem, że to jest wina serwera WWW, więc przerzuciłem na chwilę na Lighttpd, jednak dzieje się dokładnie to samo. Dodatkowo ciekawe jest to, że tak się dzieje tylko, gdy chcę uzyskać dostęp do strony (plików php) spoza sieci lokalnej (z WAN). W obrębie samego routera, to PHP działa zawsze i wszędzie bez problemów. Czy to może trzeba coś jeszcze ustawić w pliku php.ini? Bo portu dla php raczej nie trzeba otwierać na świat? Poza tym to nie tłumaczy dlaczego raz działa wszystko normalnie, a potem kilka razy nic się nie chce ruszyć i zwraca błąd.
Proszę o pomoc jak można się pozbyć tego problemu, ponieważ nie mam już pomysłów na to.