Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Jak odjąć datę z bazy od dzisiejszej daty?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asig
Witam!

Mam problem tego typu, że nie potrafię sprawdzić czy data z bazy danych jest mniejsza od dzisiejszej daty.

Mam w bazie kolumnę "data_od" i "data_do" i muszę w 1 zapytaniu bez użycia PHP zrobić dokładnie to samo co przedstawia poniższy kod PHP:
  1. $data_od = '2014-07-06 15:33:29'; // Tak wygląda data_od w bazie
  2. $data_do = '2014-07-10 22:52:11'; // Tak wygląda data_do w bazie
  3.  
  4. $odp['od'] = strtotime($data_od);
  5. $odp['do'] = strtotime($data_do);
  6. $odp['teraz'] = strtotime(date('Y-m-d H:i:s'));
  7.  
  8. if($odp['od']-$odp['teraz'] < 0 AND $odp['teraz']-$odp['do'] < 0) {
  9. $item_status_next_step = 1;
  10. } else {
  11. $item_status_next_step = 0;
  12. }

Próbowałem używać CURDATE i CURTIME oraz innych funkcji z Manuala ale coś mi nie wychodzi.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Pyton_000
Mysql -> DATEDIFF
Asig
Jeszcze mam pytanie, bo jednak źle trochę działa mi ta funkcja (odejmuje tylko daty) - da się co do sekundy?
  1. datediff(data_od, NOW()) <= 0 AND datediff(NOW(), data_do) <= 0
nospor
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...-functions.html
I sobie wybierz co potrzebujesz.... po cos dokumentacja wkoncu zostala wymyslona...
Asig
Cytat(nospor @ 7.07.2014, 22:45:15 ) *
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...-functions.html
I sobie wybierz co potrzebujesz.... po cos dokumentacja wkoncu zostala wymyslona...

Mod nie czyta dokładnie tematu, hmm...
"Próbowałem używać CURDATE i CURTIME oraz innych funkcji z Manuala ale coś mi nie wychodzi."
Ten link przeglądałem 101 razy więc napisałem na Forum, proste prawda?
Może gdyby manual był po Polsku, udało by mi się znaleźć samemu odpowiednią funkcję i potrafił bym jej użyć ale niestety nie jestem mistrzem Angielskiego.
Zresztą po co w takim razie powstał ten dział? Lepiej zamiast działu lepnąć: "Jak masz problem, idź do Manuala" bo innego zastosowania tego działu nie widzę skoro nie prośba do użytkowników o pomoc/pomaganie nawzajem o.o
@Btw. na marginesie, nie potrzebuję jednak funkcji do H:i:s, tamta funkcja do dni jednak mi wystarczy, dzięki wielkie za pomoc Pyton_000.
nospor
Ale ja nic nie mowilem o curdate czy curtime.

Dostales DATEDIFF. Na liscie funkcje z linka co ci podalem masz TIMEDIFF, naprawde mozna bylo sie domyslec co robi ta funkcja nawet bez znajomosci angielskiego, zas klikajac na nią masz przyklady wykorzystania ktore rozwiązują wątpliwosci. Zas czytajac opis tej funkcji masz
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...n_timestampdiff
ktore to juz w ogole byloby tym co chciales na początku.

I nie, forum nie sluzy po to, by za leniuszkow odwalac robotę. Jest cala masa problemow, ktore rozwiązuje się na forum, ale jest też cala masa problemow, gdzie rozwiązaniem jest manual, ale leniuszkowi nie chce sie tam zajrzec. Pisales ze zagladales tam 101 razy. Ty tam masz nie zaglądac, ty tam masz doczytac co tam jest. Do tego wystarczy zajrzec raz czy dwa. Przy okazji dowiadujesz sie o calej masie innych pożytecznych funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.