ardax
9.07.2014, 08:42:39
Witam.
To mój pierwszy post na Waszym forum. Jestem przekonany że właśnie Tu znajdę odpowiedź na moje pytania.
Potrzebuję galerię najlepiej w jquery (ładnie wygląda) czytającą obrazki z określonego katalogu.
Tak. Takich galerii jest sporo w internecie. Jednak..
W moim zamyśle dochodzi jeszcze jedna funkcjonalność. Chodzi o to by jeśli w katalogu z obrazkami pojawi się kolejny to galeria w czasie żeczywistym zassie i wyświetli obrazek. Niby nadal problemu niema, wystarczy odświeżyć co jakiś czas stronę a obrazek się wczyta. Ale problem jest w momencie kiedy obrazków już będzie np. 50.. potem 51...52...53 za każdym razem wczytuje coraz to więcej danych.
Lepszym rozwiązaniem byłoby (dodanie obrazka, wczytanie jednego nowego).
Wystarczy mi wyświetlanie 10 obrazków w wierszu oraz jednego dóżego, powiększonego nad tymi małymi. Jak by system wyświtlał powiększony obrazek ten nowo wczytany.
Jeśli nie zakręciłem za bardzo i ktoś mnie rozumie i co najważniejsze wie jak coś takiego zrobić to będę wdzięczny za każdą pomoc.
Damonsson
9.07.2014, 10:44:39
Znajdź sobie w google pod hasłem: jQuery lazy load gallery, ajax lazy load gallery lub coś w tym stylu, jest tego pełno
ardax
9.07.2014, 11:14:45
Rozumiem że ta biblioteka umożliwia mi nie wczytywanie wszystkich obrazów na raz.
Czyli na stronie wczytywałoby np 10 ostatnich. Rozumiem że nadal trzeba by przeładowywać stronę tak by się wczytywały nowe obrazki.
Chodzi o to że kamera za pomocą ftp wgrywa zdjęcia do katalogu na dysku. Ja chcę te zdjęcia prezentować na monitorze komputera. Dokładniej 10 ostatnich. Czas spływania zdjęć na dysk to co 10 , 15 , 20 sec.
markuz
9.07.2014, 11:22:50
Za pomocą JavaScript przechowuj tablicę z nazwami obrazków (np. images_names). Potem za pomocą AJAX-a wysyłaj zapytanie do PHP które zwróci nową tablicę obrazków (np. co 10 sekund). Porównujesz tablicę i sprawdzasz czy doszedł nowy obrazek. Jeżeli tak umieszczasz go "na samej górze" w kolejce do wyświetlenia (np. latest_images_names). Potem sprawdzasz robisz funkcje do odświeżania wyglądu a w niej pętle z 10 ostatnimi elementami z tablicy latest_images_names.
ardax
9.07.2014, 11:26:39
Kolego Markuz wydaję się logiczne to co mówisz. Jednak jest to już dla mniie zbyt wysoka szkoła jazady

Może jakiś przykład ?
markuz
9.07.2014, 11:32:59
A czego dokładnie nie wiesz? Na oko to mniej więcej godzina pracy dla kogoś ogarniętego - jeżeli nie czujesz się na siłach lepiej zleć to komuś
Jeżeli chcesz to napisać Sam - zacznij od pliku PHP (np. ajax_images_names.php) który zwróci w postaci tablicy JSON nazwy wszystkich obrazków w podanym katalogu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.