Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CI]CodeIgniter - skąd to ciśnienie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
tzm
No jak w temacie, jak przeglądam forum i ogólnie sieć to CI jest traktowany jako bardzo bardzo niszowy framework.
Skąd na niego takie ciśnienie? Zanim dobrze wgryzłbym się w S2 czy Z2 to minęło by parę tygodni żeby zrozumieć co tak na prawdę CI traci do tych frameworków.
Mógłby mi ktoś przybliżyć o co chodzi?

Sam osobiście jestem wyjątkowo bardzo zadowolony z tego rozwiązania i pluję sobie w twarz że tak późno wziąłem się za programowanie obiektowe.
jacobson
Framework jak kazdy inny, jak dobrze Ci sie programuje w Yii to programuj w Yii, a jak zdzisiu framework to w nim. Nie daj sie opinii innych ktorzy mowia "nie programuj w nim bo jest zly albo inny jest lepszy". Programuj w tym w czym Ci jest wygodnie. Jak szybko potrafisz szybko sie odnalezc w CI to nic nie stoi na przeszkodzie. Przeciez framework ma dzialac jak narzedzie ktore Ci pomoze w tworzeniu aplikacji.
!*!
Cytat(mitorski @ 19.08.2014, 13:10:09 ) *
Mógłby mi ktoś przybliżyć o co chodzi?

CI jest przestarzały, nie przepisali go na nowo, gdy była okazja i np. widzisz tam gdzieś jakieś przestrzenie nazw, zastosowanie dependency injection, interfejsy? Swego czasu szukali nowego opiekuna dla CI, ale chyba nic z tego nie wyszło. Na github jednak widać poprawki, ale głównie kosmetyka. Choć nadal jest dobry na początek przygody z OOP.
tzm
Tz widzę że rynek jest przesycony Symfony2, Zend2, dlaczego?
Z tego co widzę po testach wydajnościowych to oba frameworki raczej... leżą i wołają o pomstę do nieba.
Co w nich takiego fajnego?

Tak jak mi tu kiedyś ktoś rzucił tematem phalcona - to chyba najlepszy wybór teraz choć.. z górnej półki trochę.
Mam powiedzmy 6 tygodni żeby opanować jaki kolwiek MVC przynajmniej w stopniu żeby jaką kolwiek prace dostać, stąd moje obawy za co się brać w tak krótki czas.
Nie koniecznie mi zależy na super zajebistym opanowaniu narzędzia, ale żeby chociaż się umieć już w danej technologii poruszać..
Turson
Cytat
Tz widzę że rynek jest przesycony Symfony2, Zend2, dlaczego?

Wsparcie, popularność, są nowe (w sensie wykorzystują w miarę najnowsze rozwiązania PHP), społeczność.

@edit
Zaczynałem od Yii i mogę polecić ze względu na względną prostotę pisania oraz z powodu oficjalnej dokumentacji w języku polskim (!).
Pyton_000
Ostatnio trochę zacząłem bawić się Laravel-em i powiem że jest w porządku. Proponuje bardzo fajne rozwiązania które nie są skomplikowane. Polecam do nauki z racji dobrej dokumentacji.
Phalcon jest też bardzo dobry jednak wymaga już większego opanowania.
CakePHP równie dobry choć wersja 2.x jest jeszcze stara, to 3.x będzie już bliższa temu co mamy obecnie.

Yii nie próbowałem
CI kieedyś..
Ciekawa też jest Kohana.

SF2 i Z2 poza tym że są gigantami to tak jak strzelanie do komara z armaty

PS. Pisz w tym co sprawia Ci frajdę.
by_ikar
Z symfony2 jest tak, że on rozpoczął pewien trend pisania aplikacji. Wiele komponentów symfony jest wykorzystywanych w wielu innych frameworkach czy cms'ach, więc jak nauczysz się symfony, to poniekąd nauczysz się po trochę każdego z tych frameworków które bazują na komponentach symofny. No i w symfony masz taką ilość gotowych generatorów, że kilkoma komendami możesz sobie cały crud wygenerować łącznie z widokami. A czy to są ciężkie frameworki, to cóż, zobacz na te miliony stron działających na wordpressie który z kilkoma pluginami potrafi alokować 20-30mb pamięci na request. Czym jest więc symfony które w trybie dev zjada 10mb+ na jeden request ?

Co do laravela, podoba mi się orm (eloquent) który został tam użyty. Aczkolwiek routing to trochę dziwny tam jest, ale idzie się przyzwyczaić.
nrm
Cytat(mitorski @ 19.08.2014, 11:10:09 ) *
No jak w temacie, jak przeglądam forum i ogólnie sieć to CI jest traktowany jako bardzo bardzo niszowy framework.

Niszowy to jest co najwyżej Phalcon. CI to po postu zabytek, myśl technologiczna przełomu PHP4/5.
Dejmien_85
Cytat(mitorski @ 19.08.2014, 13:10:09 ) *

CI to staroć nad starociami. Ten framework powstał za czasów PHP 4 i jego rozwój zakończył się na PHP 5.1.

On nie jest niszowy, on jest po prosty stary i korzystają z niego stare wygi, które nie chcą przeskakiwać na inne FW (albo nowi programiści PHP, którzy zaczynają przygodę z Frameworkami PHP). Tak jak wyżej pisali koledzy - w CI brakuje bardzo wielu nowszych "ficzerów" PHP, choćby przestrzeni nazw. Co prawda można tworzyć nowe klasy z przestrzenią nazw, można zrobić upgrade jądra CI, wielu tak robi, no ale czemu korzystać ze starego FW, który skończył się na PHP 5.1, skoro jest tyle nowszych FW, opartych na PHP 5.3 i PHP 5.4?

Odpowiedź więc brzmi - to staroć. Korzystanie z CI to jak jazda Polonezem w dzisiejszych czasach.

A Symfony 2 i Zend 2 to bardzo rozbudowane maszyny, CI zajmuje niecałe 2 MB, a Symfony 2 czy zend Podchodzą pod 100MB (są bardzo bogate w biblioteki i masz tam wszystko pod ręką). A to ze jest wolniejsze nie szkodzi, bo jest wiele technologii, które "popychają" apki, np. cache, APC itd.

Ci może być dobry na start dla żółtodzioba (choć ja polecałbym i tak jakiś nowszy FW), ale później przydałoby się skorzystać z czegoś, co wspiera choćby PHP 5.3, aby nie zostać w tyle za wszystkimi. W tej chwili PHP 5.3 przeszło już w tryb EOF (End Of Life). W tym miesiącu wychodzi PHP 5.6, także do końca sierpnia na stronie php.net będą do pobrania tylko wersjie PHP 5.4, PHP 5.5 i PHP 5.6.

I jak to się ma do CI, którego jąderko zostało stworzone na PHP 5.1? Myślę, że w tej chwili zdajesz sobie już sprawę z tego, czym jest CI.

CI po prostu zatrzymało się w czasie PHP 5.1. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.