Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][SF2][Symfony2]Instalacja Symfony2 na hostingu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
folt3k
Witam,

Czy mógłby mi ktoś przedstawić jak zainstalować projekt w Symfony2 na hostingu? Na lokalnym serwerze wszystko działa, ale co do serwera hostingowego, to nie mogę sobie poradzić.

Po prostu jakimś klientem FTP przesyłam folder z całą zawartością? Chodzi mi to, czy te katalogi główne (np. web,src,app) mają być w tym głównym folderze przy przesłaniu na hosting, czy przesyłać je z pominięciem tego nadrzędnego folderu?

Po takiej operacji co dalej?

by_ikar
To tyczy się nie tylko symfony a ile i innych frameworków które mają podobny układ katalogów. Tutaj generalnie chodzi o to że katalog /web jest twoim katalogiem /public_html a wszystko co jest poza /web powinno się analogicznie znajdować poza katalogiem /public_html. Czyli tak żeby dostęp do tych katalogów miał tylko serwer. Tutaj instrukcja jak to prosto zrobić: http://symfony.com/doc/current/cookbook/co...e-web-directory

Możesz też oczywiście poprostu całość wrzucić do public_html, ale wtedy pozostanie ci /web przy każdym linku.
folt3k
Okej, dzięki. Jeszcze mam pytanie odnośnie baz danych. Na localhoscie bazy danych tworzyłem prostymi komendami w terminalu, a tu muszę wszystko ręcznie wprowadzać w phpMyAdmin.

Jest jakieś inne rozwiązanie, żebym mógł stosować te unixowe komendy?
by_ikar
Jeżeli nie masz dostępu do serwerowego shella, to jedynym sposobem będzie import/instalacja poprzez jakiś skrypt php, pokroju phpmyadmin. Po prostu na przyszłość nie wybieraj takich zwykłych serwerów, tylko szukaj jakichś shellów. Sam korzystam z mega taniego mydevil.net na którym mam to wszystko, plus więcej niż jaka kolwiek inna firma mi zaoferuje.
MLukasz
Kiedyś zdarzyło mi się użyć bundle, który udostępniał linię komend w przeglądarce.
Ale zdecydowanie lepszym pomysłem jest poszukanie hostingu z dostępnem do SSH.
lukasz_os
Cytat(by_ikar @ 24.08.2014, 12:05:16 ) *
To tyczy się nie tylko symfony a ile i innych frameworków które mają podobny układ katalogów. Tutaj generalnie chodzi o to że katalog /web jest twoim katalogiem /public_html a wszystko co jest poza /web powinno się analogicznie znajdować poza katalogiem /public_html. Czyli tak żeby dostęp do tych katalogów miał tylko serwer. Tutaj instrukcja jak to prosto zrobić: http://symfony.com/doc/current/cookbook/co...e-web-directory

Możesz też oczywiście poprostu całość wrzucić do public_html, ale wtedy pozostanie ci /web przy każdym linku.

Apropo są hostingodawcy typu home.pl gdzie jak przekierujesz domenę na katalog /web nie jesteś w stanie dostać się wyżej do plików. Więc musisz caly projekt wpakować do katalogu public_html a kazde żądanie domeny przekierować za pomocą .htaccess na folder /web.

Ostatnio tam stawiałem laravela który ma podobną strukture katalogów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.