Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pytanie dla algorytmicznych profesjonalistów - inteligentna tabela
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, załóżmy że mam w tabeli takie pola
ilosc | typ | rodzaj | kategoria
6 |FWGB |null |B
42 |FWGB |Du |A
16 |FWGB |Di |A
8 |FWAH |Du |A
20 |FWEH |Di | B
4 |FWBB |Di | A

Teraz muszę zrobić inteligentną tabelę tak żeby te wartości mozna było dowolnie ustawiać w kolumnach i wierszach a wartości na przecięciu to były wartości z "ilość". Tak jak w Excelu.Cała trudność polega na tym że użytkownik może dodać kolejne kolumny/wiersze po których trzeba grupować. Ma ktoś pomysł na algorytm?
memory
a wartości na przecięciu ?
MateuszS
Jak mamy kolumnę i wiersz, to wartością na przecięciu kolumny i wiersza ma być pole z "ilość". Baza wypluwa rekordy w postaci takiej jak wyżej narysowałem. Do tego mogą dochodzić dodatkowe kolumny, jeżeli user zechce.

Użytkownik będzie mógł zbudować sobię taką tabelę, np do kolumn dać pola "typ" oraz "rodzaj" a w wierszach "kategoria". Cos jak na ponizszym rysunku:
http://speedy.sh/8Quus/Untitled.png

Oczywiscie algorytm musi wziac pod uwage ze jakies pole moze dojsc, musi byc 'flexible'. Stronę JSową zrobię tylko nie bardzo mam pomysł w jakim formacie zwrocic dane PHP. Pewnie bedzie zabawa z tablicami asocjacyjnymi ale nie mam za bardzo pomyslu.

mmmmmmm
To nie PHP, tylko JS/JQuery
MateuszS
No najpierw trzeba te dane przesłać od serwera w jakimś jsonie w odpowiedni sposób. Ale owszem, większość to JS tutaj. Język nie jest tu problemem tylko algorytm tej tabelki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.