Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL]Duża tabela html do bazy danych jako 'mediumtext' czy iframe?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
4Axis
Witam.
Mam kilkadziesiąt dużych tabel do wstawienia i wyświetlania przy produktach w prestashop. Nie wiem czy zapychać nimi bazę danych czy lepiej wstawić jako plik html na serwer i zrobić iframe. Tabele byłyby wstawiane do zakładek produktów (około 4 na produkt) przy około 15000 produktów. Rekordy wstawiają się dla każdego produktu, więc byłoby 60000 rekordów. Boję się że zajedzie mi db jak wstawię to jako kod html do bazy danych
djgarsi
60tys. rekordów to dużo? Wg mnie wszelkie dane (tam gdzie to możliwe) należy pchać do bazy. Odpowiednia optymalizacja i będzie śmigać.
Pyton_000
Co masz na myśli mówiąc dużych tabel?
4Axis
coś w tym stylu:
Tabela
problem polega na tym, że jak chciałem wrzucić do bazy danych na nazwa.pl pojedyńczy insert do tabeli to wywaliło mi error 2006 server has gone away

Pyton_000
I ta tabelka zawsze jest taka sama? No to nie ma sensu jej tam pakować.
Wrzucić do pliku szablonu oddzielnie, i zrobić include w detalach produktu.

Żeby nie bawić się IFami możesz dodać do produktu pole np. 'has_table' i sprawdzać w szablonie @if($has_table) @include(tabelka) @endif
nospor
@Pyton gdzie za kazdym razem taka sama... toz wyraźnie napisal, że tych tabel jest wiele a to tylko przyklad jednej z nich
Pyton_000
Pominąłem w czytaniu wstęp i zakończenie wink.gif

4Axis
Tabel będzie cała masa wink.gif. Moduł do wstawiania zakładek w presta działa na TinyMCE, który wywala bezpośredni kod php. A ja jestem za cieńki by robić własny modół lub mocno zmieniać core. Poza tym chciałbym tego uniknąć, niewiadomo kto to później przejmie do prowadzenia.

Wywaliłem wszystkie parametry z tabel do zewnętrznego css. Odchudziło to kod html o jakieś 30% i udało się zrobić insert kodu tabeli do 1688 pozycji. Mam nadzieję, że reszta też się jakoś zapakuje wink.gif.

Odnośnie obciążenia bazy, co jest lepsze? Ładowanie w postaci:
  1. INSERT INTO `ps_extraproducttab_product_lang` (`id_Tab`,`id_product`,`id_lang`,`content`)
  2. SELECT '2', `id_product`, '1', '<div><table id="ad" cellspacing="2">......................długi kod ..................
  3. from `t_912_all`

czy stawienie np.: '2222222' zamiast kodu i później UPDATE tej pozycji i podstawienie tam długiego kodu?

CHyba jednak ten sposób nie przejdzie sad.gif baza urosłą mi o 500 MB na tej tabeli
Pyton_000
Zapisz sobie te tabele jako unikalne w jakiejś jednej tabeli i dodaj ID jako referencja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.