Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Tematy projektów do nauki PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rissek
Witam

Jestem studentem informatyki i od niedawna zacząłem programować w PHP, dokładnie około tygodnia.
Wcześniej programowałem w Pascalu, C, C++, Javie i SQLu więc większość teorii była mi znana dlatego języki PHP i MySQL było mi łatwo zrozumieć.
Znam podstawy PHP tzn klasy, dziedziczenia itd oraz MySQLa, umiem również połączyć PHP z MySQLem.

Więc do rzeczy.
Według mnie najlepiej uczyć się języka robiąc projekty. Wiadomo, że od razu nie zrobię czegoś wielkiego, dlatego chciałem zapytać was od jakich projektów zacząć, chodzi mi o tematy w miarę proste na początek, żeby nie okazał się za trudny ale też był dosyć szybki w wykonaniu.
Interesują mnie projekty które mają połączenie z bazą danych.
Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
irekk
Shoutbox (Chat)
Księga gości
CMS
CRM (choćby zarządzanie listą kontaktów)
Baza filmów/gier/muzyki
ohm
Wg mnie, to skrypt blogowy. Na początku bardzo łatwy, a z czasem rzeczy zaczynają się komplikować wink.gif
tzm
Może forum? Mało osób pisze systemy forumowe.. a tu bym się nawet skusił żeby pomóc bo też nie miałem okazji nigdy pisać.
lukasz_os
Proste forum pisałem kiedyś na studiach na projekt na zaliczenie semestru smile.gif Ach co to były za czasy biggrin.gif

A co do projektów już ktoś dobrze wspomniał. Zacznij od prostego systemu blogowego. Potem możesz dopisywać różne moduły i zrobić z tego CMSa. Oczywiście jak ogarniasz Javę postaraj się może użyć od razu jakiegoś frameworka do pracy.
by_ikar
Cytat(lukasz_os @ 24.09.2014, 19:52:42 ) *
Oczywiście jak ogarniasz Javę postaraj się może użyć od razu jakiegoś frameworka do pracy.

Turson
@by_ikar
Nie zrozumiałeś tongue.gif
lukasz_os
Ja nie mylę tych pojęć. Skoro pisał w Javie to zna pojęcia związane z obiektowością więc trochę nauki i spokojnie może śmigać projekty oparte na frameworku...
Forti
Ja po pewnym czasie, gdy napisałem własny system newsów, skrypty logowania, profili itp., zabrałem się za pisanie forum - co prawda strukturalnie -,- jednak wiedza i praktyka, problemy jakie napotkałem są nie ocenione.
CMS wg. mnie jest ciężki na początek, natomiast blog z komentarzami, użytkownika itp. to już prawie jak forum wink.gif wystarczy odpowiednio dodać kategorie etc.
Obecnie swoje forum przepisuje obiektowo, ktoś powyżej również wspomniał że to dobry pomysł - więc warto się zastanowić.

mały offtop:
obecne fora - np. phpBB to wg. mnie straszny bałagan w kodzie.. od globali poczynając. Szkoda tylko, że fora jako fora już nie są tak popularne jak niegdyś.
ohm
Cytat
natomiast blog z komentarzami, użytkownika itp. to już prawie jak forum

Dlatego o nim wspomniałem, bo zaczynająć od prostej rzeczy typu logowanie, dodawanie wpisów/komentarzy bardzo łatwo takie coś rozwinąć, czy to do CMSa czy do forum smile.gif
irekk
Czy to forum czy CMS to jeden czort. Kwestia stylizacji a struktura bazy może być taka sama smile.gif
Rissek
Właśnie myślałem o własnym blogu na początek. Siedziałem jakiś czas w Photoshopie i zrobienie całego layoutu, pocięcie go i zakodowanie to dla mnie nie problem.
Nie wiem tylko czy od razu zacząć pracować na Frameworkach. Mam zamiar użyć modelu MVC, żeby tylko widoki zmieniać.
Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli zrobiłbym już tego swojego bloga to w dalszym programowaniu nie było by problemu gdybym w kolejne zakładki na tym blogu dodał forum, jakiś chat oraz połączyć panel logowania na strone z panelem logowania na forum?
tzm
Nie ma żadnego problemu. Co tylko sobie wyobrazisz... magia programowania. A jak czegoś się nie da zrobić to znaczy że za mało wiesz.
irekk
Jak chcesz użyc MVC to nie ma co się pałować i pisać kolejnego fw. Od razu wystartuj z frameworkiem. To procentuje jakbyś później chciał pracować jako phpdev.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.