Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] rozwijany tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ilidir
witam szukam rozwiązania które mógłbym zaimplementować w kodzie php. Chodzi mi o możliwość rozwijania tekstu na przykład poprzez kliknięcie przycisku pokaz lub +. Podchodzac do sytuacji bardziej szczegolowo mam strone ktora wyswietla mi zawartosci katalogow zawartych na serwerze ftp. Mam główne katalogi które posiadaja pod katalogi i chodzi o to abym po kliknieciu na przycisk lub link pokaz uzyskiwal przedstawione zawartosci glownych katalogow.

pozdrawiam i dzeikuje za pomoc
pedro84
A co to ma wspólnego z PHP jak za to JS jest odpowiedzialny?

JS: http://jsfiddle.net/8u2jF/
jQuery: toggle() + ew. addClass() & removeClass()
tzm
http://jsfiddle.net/sc2LbygL/

a tak po mojemu.
trueblue
Kolega chce rozwijane drzewko kategorii, jak napisał stricte w PHP.

Musiałbyś na wstępie pokazać strukturę najwyższych katalogów, te które mają dzieci, oczywiście z plusem, przy rozwijaniu przeładowujesz całą stronę podając za parametr pełną ścieżkę od rodzica do dziecka, lub inne unikalne identyfikatory. W skrypcie odbierasz ten parametr i "drukujesz" całe rozwinięcie.
pedro84
@trueblue - bez znaczenia, to i tak powinno być zrobione na liście (+ listy zagnieżdżony), więc odpowiedź już dostał.
trueblue
Pedro84,
dla mnie stricte PHP to bez użycia JS. Listy + listy zagnieżdżone ok, ale nie będzie ich "drukował" od razu w pełnym rozwinięciu jeśli ma korzystać tylko i wyłącznie z PHP.

P.S. Jak znam świat, to autor niedoprecyzował i pewnie będzie mu chodzić o właśnie z użyciem JS, kto wie...
pedro84
Cytat(trueblue @ 27.09.2014, 20:34:28 ) *
dla mnie stricte PHP to bez użycia JS. Listy + listy zagnieżdżone ok, ale nie będzie ich "drukował" od razu w pełnym rozwinięciu jeśli ma korzystać tylko i wyłącznie z PHP.

Jak robisz strukturę katalogów, to printujesz ją po kawałkach czy wywalasz całość? W sporym projekcie pewnie pierwsze, ale patrząc na takie pytanie na 100% duży projekt to to nie jest.
trueblue
Gdybym robił korzystając tylko z PHP (bez JS), i miałoby to mieć możliwość rozwijania, to drukowałbym po kawałku, to co chcę rozwinąć.
Chyba, że miałoby być oparte o ciastka/sesje - wtedy drukowana całość, domyślnie gałęzie pozwijane, kliknięcie ustawia ciastko dla tej gałęzi i przy druku/przeładowaniu pozostaje rozwinięta.
tzm
A ja to widzę tak że jak wchodzę w jakiś main katalog przeglądany to pobieram jego całą zawartość - lepiej raz przeładować stronę niż N razy .. i właśnie tak bym to zrobił jak pokazaliśmy z @pedro84.. liste z lewej zrobił na +- a zawartość katalogów w prawym menu bym po prostu podmieniał z animate i dla mnie to wymaga użycia JS a nie PHP. PHP ma tylko ajaxem zwracać tablice w JSON'ie. Wkur... bym się jakbym miał szukać czegoś w katalogach z przeładowaniem strony bo autor chciał to rozwiązać STRIKTE W PHP.
trueblue
Cytat(tzm @ 27.09.2014, 21:18:36 ) *
Wkur... bym się jakbym miał szukać czegoś w katalogach z przeładowaniem strony bo autor chciał to rozwiązać STRIKTE W PHP.

Nie wiem czy autora interesują Twoje emocje zakładając, że chce to zrobić w czystym PHP.
Zakładamy, że ma być stricte PHP i działać przy wyłączonym JS.

Rozwiązanie inne, załadować całe drzewo i skorzystać z możliwości CSS3, bez JS.
tzm
@trueblue , jeśli autora nie interesuję klient/użytkownik to niech się nie bierze za programowanie, może Ty też powinieneś dać se spokój?
trueblue
tzm,
Nie wiem czy go interesuje czy nie, wydaje mi się, że chcemy mu dostarczyć adekwatne do założeń rozwiązanie. Czyż nie?
ilidir
szukam rozwiazania php bo nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z jquery w php.
pedro84
Cytat(ilidir @ 27.09.2014, 23:33:38 ) *
szukam rozwiazania php bo nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z jquery w php.

Eeee, że co? jQuery w PHP?
tzm
No to już Ci powiedzieliśmy.

Metoda która pobiera dane - drzewo katalogów zamiast mieć echo w środku do wyświetlania tego drzewka, powinna mieć return obiektu JSON'owego. Poczytaj troszkę, czego nie ogarniesz to Ci pomożemy.
I tego JSON'a najlepiej AJAXEM przekazywać do jQuery w którym pośrednie rozwiązanie już Ci podaliśmy.

Słowa klucze:
JSON, AJAX, jQuery.

Poczytaj i wróć, dokończymy razem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.