ilidir
27.09.2014, 15:27:43
witam szukam rozwiązania które mógłbym zaimplementować w kodzie php. Chodzi mi o możliwość rozwijania tekstu na przykład poprzez kliknięcie przycisku pokaz lub +. Podchodzac do sytuacji bardziej szczegolowo mam strone ktora wyswietla mi zawartosci katalogow zawartych na serwerze ftp. Mam główne katalogi które posiadaja pod katalogi i chodzi o to abym po kliknieciu na przycisk lub link pokaz uzyskiwal przedstawione zawartosci glownych katalogow.
pozdrawiam i dzeikuje za pomoc
pedro84
27.09.2014, 17:56:39
A co to ma wspólnego z PHP jak za to JS jest odpowiedzialny?
JS:
http://jsfiddle.net/8u2jF/jQuery: toggle() + ew. addClass() & removeClass()
trueblue
27.09.2014, 19:09:24
Kolega chce rozwijane drzewko kategorii, jak napisał stricte w PHP.
Musiałbyś na wstępie pokazać strukturę najwyższych katalogów, te które mają dzieci, oczywiście z plusem, przy rozwijaniu przeładowujesz całą stronę podając za parametr pełną ścieżkę od rodzica do dziecka, lub inne unikalne identyfikatory. W skrypcie odbierasz ten parametr i "drukujesz" całe rozwinięcie.
pedro84
27.09.2014, 19:29:37
@trueblue - bez znaczenia, to i tak powinno być zrobione na liście (+ listy zagnieżdżony), więc odpowiedź już dostał.
trueblue
27.09.2014, 19:34:28
Pedro84,
dla mnie stricte PHP to bez użycia JS. Listy + listy zagnieżdżone ok, ale nie będzie ich "drukował" od razu w pełnym rozwinięciu jeśli ma korzystać tylko i wyłącznie z PHP.
P.S. Jak znam świat, to autor niedoprecyzował i pewnie będzie mu chodzić o właśnie z użyciem JS, kto wie...
pedro84
27.09.2014, 19:41:07
Cytat(trueblue @ 27.09.2014, 20:34:28 )

dla mnie stricte PHP to bez użycia JS. Listy + listy zagnieżdżone ok, ale nie będzie ich "drukował" od razu w pełnym rozwinięciu jeśli ma korzystać tylko i wyłącznie z PHP.
Jak robisz strukturę katalogów, to printujesz ją po kawałkach czy wywalasz całość? W sporym projekcie pewnie pierwsze, ale patrząc na takie pytanie na 100% duży projekt to to nie jest.
trueblue
27.09.2014, 19:44:26
Gdybym robił korzystając tylko z PHP (bez JS), i miałoby to mieć możliwość rozwijania, to drukowałbym po kawałku, to co chcę rozwinąć.
Chyba, że miałoby być oparte o ciastka/sesje - wtedy drukowana całość, domyślnie gałęzie pozwijane, kliknięcie ustawia ciastko dla tej gałęzi i przy druku/przeładowaniu pozostaje rozwinięta.
A ja to widzę tak że jak wchodzę w jakiś main katalog przeglądany to pobieram jego całą zawartość - lepiej raz przeładować stronę niż N razy .. i właśnie tak bym to zrobił jak pokazaliśmy z @pedro84.. liste z lewej zrobił na +- a zawartość katalogów w prawym menu bym po prostu podmieniał z animate i dla mnie to wymaga użycia JS a nie PHP. PHP ma tylko ajaxem zwracać tablice w JSON'ie. Wkur... bym się jakbym miał szukać czegoś w katalogach z przeładowaniem strony bo autor chciał to rozwiązać STRIKTE W PHP.
trueblue
27.09.2014, 21:11:19
Cytat(tzm @ 27.09.2014, 21:18:36 )

Wkur... bym się jakbym miał szukać czegoś w katalogach z przeładowaniem strony bo autor chciał to rozwiązać STRIKTE W PHP.
Nie wiem czy autora interesują Twoje emocje zakładając, że chce to zrobić w czystym PHP.
Zakładamy, że ma być stricte PHP i działać przy wyłączonym JS.
Rozwiązanie inne, załadować całe drzewo i skorzystać z możliwości CSS3, bez JS.
@trueblue , jeśli autora nie interesuję klient/użytkownik to niech się nie bierze za programowanie, może Ty też powinieneś dać se spokój?
trueblue
27.09.2014, 21:21:41
tzm,
Nie wiem czy go interesuje czy nie, wydaje mi się, że chcemy mu dostarczyć adekwatne do założeń rozwiązanie. Czyż nie?
ilidir
27.09.2014, 22:33:38
szukam rozwiazania php bo nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z jquery w php.
pedro84
27.09.2014, 22:38:01
Cytat(ilidir @ 27.09.2014, 23:33:38 )

szukam rozwiazania php bo nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z jquery w php.
Eeee, że co? jQuery w PHP?
No to już Ci powiedzieliśmy.
Metoda która pobiera dane - drzewo katalogów zamiast mieć echo w środku do wyświetlania tego drzewka, powinna mieć return obiektu JSON'owego. Poczytaj troszkę, czego nie ogarniesz to Ci pomożemy.
I tego JSON'a najlepiej AJAXEM przekazywać do jQuery w którym pośrednie rozwiązanie już Ci podaliśmy.
Słowa klucze:
JSON, AJAX, jQuery.
Poczytaj i wróć, dokończymy razem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.