Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Problem z maxwidth
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marekwolin
Problem polega na tym, że przy pobieraniu grafiki z innej strony ma zmienić jej rozmiar na max szerokość 700px. W config.php jest ustawienie 'tag_img_width' => "700", (przez config.php muszę bo z Panelu Admina nie działa), a szablon CSS dalej nie dopasowuje tej grafiki. Jaki może być powód ? Ktoś ma pomysł ?
trueblue
A jaką masz pewność, że ta zmienna wpływa w jakiś sposób na max-width w CSS?
marekwolin
Cytat(trueblue @ 28.10.2014, 14:12:37 ) *
A jaką masz pewność, że ta zmienna wpływa w jakiś sposób na max-width w CSS?

max-width: jest ustawione na 700px i mniejsze grafiki pobiera. Jeśli jest wątpliwość co do zmiennej wpływającej na max-width to jak ją zmienić, aby było poprawnie. Dodam jeszcze, że problem jest z img a nie max-width, na początku to źle sformułowałem.
trueblue
Jeśli chcesz zmienić max-width, to pewnie bezpośrednio w pliku css (jeśli nie jest dynamicznie tworzony).
Jeśli masz na myśli skalowanie programowe obrazków do zadanego rozmiaru, to musiałbyś odnaleźć skrypt za to odpowiedzialny.
marekwolin
Cytat(trueblue @ 28.10.2014, 15:08:37 ) *
Jeśli chcesz zmienić max-width, to pewnie bezpośrednio w pliku css (jeśli nie jest dynamicznie tworzony).
Jeśli masz na myśli skalowanie programowe obrazków do zadanego rozmiaru, to musiałbyś odnaleźć skrypt za to odpowiedzialny.

W CSS ten element, który chce żeby był zmieniony jest opisany w taki sposób:
tab2-story {
color: #000000;
padding: 2px;
text-align: justify;
width: 720px;

Czy max-width: 700px umieścić tam ?
trueblue
Powinno być raczej .tab2-story lub #tab2-story.
Jeśli obrazek ma taką klasę lub takie id, to tak, tam trzeba dodać. Ale wtedy width raczej 100%, a nie 720px.
marekwolin
Cytat(trueblue @ 28.10.2014, 15:46:10 ) *
Powinno być raczej .tab2-story lub #tab2-story.
Jeśli obrazek ma taką klasę lub takie id, to tak, tam trzeba dodać. Ale wtedy width raczej 100%, a nie 720px.

tak, miało być .tab2-story { . Niestety żadne zmiany tam nic nie dają :/
Olsz4k
masz link do strony, tak żeby można było to oglądnąć? Pewnie gdzieś nadpisuje cssy, albo w złą klasę wkładasz wink.gif
marekwolin
Cytat(Olsz4k @ 28.10.2014, 20:51:23 ) *
masz link do strony, tak żeby można było to oglądnąć? Pewnie gdzieś nadpisuje cssy, albo w złą klasę wkładasz wink.gif

http://saff.pl/ - na głównej są grafiki za duże, a mają mieć max 700px szerokości.
trueblue
Klasa .tab2-story jest przypisana do diva przechowującego żółty image.
Jeśli ma być do jakiegokolwiek obrazka wewnątrz, ma być:
.tab2-story img{
}
marekwolin
Cytat(trueblue @ 28.10.2014, 22:28:42 ) *
Klasa .tab2-story jest przypisana do diva przechowującego żółty image.
Jeśli ma być do jakiegokolwiek obrazka wewnątrz, ma być:
.tab2-story img{
}

Do obrazka wewnątrz (czyli długiego postu) to też, ale tu na głównej stronie w (krótkiem poście) ta grafika nie chce zmniejszyć się do szerokości 700px.
Edit: Nie pomogło to także, jest jeszcze coś takiego:
.news img {
border:none;
}
/* ==================== */
trueblue
Wstawienie
.tab2-story img{
max-width:720px;
}
rozwiązuje problem ze skalowaniem obrazka żółtego i "rainbow", które to są na głównej stronie.

marekwolin
Cytat(trueblue @ 29.10.2014, 08:25:34 ) *
Wstawienie
.tab2-story img{
max-width:720px;
}
rozwiązuje problem ze skalowaniem obrazka żółtego i "rainbow", które to są na głównej stronie.

Próbowałem różne kombinacje z tym, pierwotnie było tak:
.tab2-story {

Próbowałem z samym max-width, z width i max-width, bez color, padding i text-align (ale to pewnie wpływu nie ma).
Problem przypuszczam, że może być z img. W config.php jest coś takiego: 'tag_img_width' => "700", z 700px a nie 720px także próbowałem i nic.
Może w engine.css coś do zmiany jest.
trueblue
Wstaw tą regułę do /templates/SAFF/css/style.css i wtedy zobaczymy.

P.S. Nie wiem czy zauważyłeś, ale trzy pliki są 10krotnie załączane do strony. Wyświetl źródło i poszukaj: sexybookmark
marekwolin
Cytat(trueblue @ 29.10.2014, 12:12:56 ) *
Wstaw tą regułę do /templates/SAFF/css/style.css i wtedy zobaczymy.

P.S. Nie wiem czy zauważyłeś, ale trzy pliki są 10krotnie załączane do strony. Wyświetl źródło i poszukaj: sexybookmark

Wstawiłem tą regułę obok tej:
.tab2-story {
i dalej nic

Dzięki za spostrzeżenie sexybookmark, zaraz to będę analizował.
trueblue
Nie ma: http://saff.pl/engine/classes/min/index.ph.../css/engine.css
marekwolin
Cytat(trueblue @ 29.10.2014, 12:32:32 ) *

Wstawiłem w style.css a nie w engine.css. Obojętnie w którym miejscu wstawię tą regułę w engine.css ? bo rozumiem, że tam muszę.
trueblue
Nie zauważyłeś, że w pliku z tego linku są "skompresowane" obydwa pliki css?
Ani w tym "skompresowanym", ani bezpośrednio w: http://saff.pl//templates/SAFF/css/style.css nie ma.
Nie ma tam tej reguły. Może masz jakiś cache w tym systemie.
marekwolin
Cytat(trueblue @ 29.10.2014, 12:43:05 ) *
Nie zauważyłeś, że w pliku z tego linku są "skompresowane" obydwa pliki css?
Ani w tym "skompresowanym", ani bezpośrednio w: http://saff.pl//templates/SAFF/css/style.css nie ma.
Nie ma tam tej reguły. Może masz jakiś cache w tym systemie.

w tym linku ja widzę te reguły:
.tab2-story img{
max-width: 720px;
}
.tab2-story {
width: 700px;

Edit: W engine.css nie widzę max-width, czyli nie przechodzi tam ze style.css jakby.
trueblue
engines.css i style.css to dwa odrębne pliki, nic z jednego do drugiego nie "przechodzi".
W stronie natomiast jest link, który przyjmuje za parametry obydwa pliki i zwraca "skompresowany".

Niestety w tej chwili nie pomogę, bo nadal nie widzę tych zmian.
marekwolin
Cytat(trueblue @ 29.10.2014, 13:03:46 ) *
engines.css i style.css to dwa odrębne pliki, nic z jednego do drugiego nie "przechodzi".
W stronie natomiast jest link, który przyjmuje za parametry obydwa pliki i zwraca "skompresowany".

Niestety w tej chwili nie pomogę, bo nadal nie widzę tych zmian.

http://saff.pl//templates/SAFF/css/style.css - tutaj jest taki kod:
.tab2-story img{
max-width: 720px;
}
.tab2-story {
width: 700px;

Sprawdziłem na drugim kompie, może gdzieś opóźnienia DNS ? Nie wiem, może ktoś z forum wypowie się czy widzi ten kod tam ?
Edit: W każdym bądź razie dzięki za pomoc, może w końcu dojdę co tam jest nie tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.