Witam
Przyglądam się bardziej, jak wyglądają "wzorowe" modele i mappery według dokumentacji ZF. Wygląda wszystko ładnie, mapper odpowiada za połączenie modelu z bazą i odwrotnie. Ale jedno mnie zastanawia

Zakładając (jak robią to na stronie dokumentacji), że pola np. w formularzu, mają identyczne nazewnictwo jak kolumny w bazie, wszystko działa fajnie, nie trzeba dużo pisać. Formularz można populować, wartości z niego za pomocą getValues można zamieniać w obiekt modelu Model_User, żyć nie umierać. Ale kto tworzy nazwy kolumn w bazie, takie jak nazwy pól formularza? Działanie według ZF wygląda tak:
  1. class Model_User{
  2. protected $_id;
  3. // settery, gettery
  4. public function populate($data)
  5. {
  6. switch (true) {
  7. case isset($data['id']):
  8. $this->setId($data['id']);
  9. }
  10. }
  11. public function toArray()
  12. {
  13. return array(
  14. 'id' => $this->getId()
  15. );
  16. }
  17. }
  18.  
  19. class Form_User{
  20. public function init()
  21. {
  22. $element = new Zend_Form_Element_Text('id');
  23. $this->addElement($element);
  24. }
  25. }
  26. class UserController{
  27. public function userAction()
  28. {
  29. // powiedzmy, że już mam $user otrzymane z bazy, więc:
  30. $form = new Form_User();
  31. $form->populate($user->toArray());
  32. // Działa! Formularz wypełniony danymi
  33. $user = new Model_User();
  34. $user->populate($form->getValues());
  35. // Działa! Model wypełniony danymi z formularza
  36. }
  37. }

Tutaj pojawia się mały problem. Kiedy ustalimy sobie odrębne nazewnictwo w formularzu i bazie, a metodę populate przystosujemy do formularza, to nie ma opcji, aby stworzyć model z obiektu/tablicy otrzymanej z bazy/mappera.
Tzn. Dajmy na to, że tabela wygląda tak:
Kod
+---------+-----------+
| user_id | user_name |
+---------+-----------+

W tym momencie, kiedy będę w maperze próbował stworzyć model, mogę kolejno zamieniać nazwy pól, np. z user_id na id, itd. Ale ZF ma też przydatną opcję w modelach DbTable -> row set class.
Kiedy jako row set class podam nazwę mojego modelu, to przy np. metodach typu fetchAll, każdy rekord zostanie przekazany do konstruktora mojego modelu i mogę tam wywołać metodę populate. Tylko co mi to da, skoro w modelu pola nazywają się inaczej?

I w ogóle o co chodzi z tymi rowsetclass? ZF poleca obsługiwanie wszystko przez własny model, mapper, a tutaj z kosmosu bierze się rowsetclass, dzięki której mogę z poziomu publicznych zmiennych zmieniać dane i wywoływać metodę save(), zapisując to. Niedobre, złe, nie oddam tego dla webdevelopera wink.gif Ale nie o tym mowa w temacie.

Wracając, własne nazewnictwo w modelu i formularzu działa świetnie, ale problem jest, kiedy chcę przekazywać dane z bazy do modelu. Jeśli korzystam z mappera i każdy rekord przewracam pętlą to nie ma problemu, ale dzięki temu, rezygnuję np. z paginacji w ZF (adapter select). Tutaj przychodzi z pomocą właśnie rowset class, dzięki czemu nawet select zwraca od razu mój model. Ale w modelu muszę wtedy zamieniać nazwy kolumn w bazie, na nazwy w modelu, co jest bez sensu, bo od tego jest mapper.

Mam nadzieje, że w miarę jasno przedstawiłem problem, ciężko w kilku słowach to przedstawić. Może ktoś z Was rozmyślał też nad tym?