Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2][SF2][SF]Constraints oraz walidacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Fluke
Witam,

Mam mały problem z walidacją formularza. Otóż, w encji za pomocą adnotacji zrobiłem reguły walidacji. Po wpisaniu błędnych danych, prawidłowo nie przepuszcza walidacji, ale nie pojawiają się żadne błędy (po użyciu {{ form_errors() }}). W kontrolerze, sprawdzam też za pomocą: $form->getErrors()->count() i wynosi 0. W debugerze, też nie widać żadnych błędów. Sprawdziłem za pomocą metody getErrorsAsString() i żeczywiście są błędy ale tej metody się nie wykorzystuje.

Miał ktoś z was taki problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem ?
Pozdrawiam
BigPig
Ale przy poprawnie wpisanych danych nie ma problemu i wszystko dobrze idzie do bazy danych?

Ja bym na początku sprawdził czy na pewno nie wyskakuje Ci jakiś wyjątek w profilerze. Np. że nie można dodać wpisu bo jest jakiś problem z definicją pól encji.

Fluke
Do bazy wszystko się zapisuje, nie wyskakuje żaden wyjątek. Mniej więcej sobie poradziłem takim sposobem: $form->getErrors(true); ale czemu tak ma być to już nie wiem.
Micchaleq
Ja bym sugerował jeszcze sprawdzić errory dla każdego pola -> z encji
Armstrong
Używasz {{ form_errors() }} dla całego formularza czy konkretnego pola? Jeżeli dla całości to w parametrach pola dodawanego do formularza dodaj opcje error_bubbling http://symfony.com/doc/current/reference/f...#error-bubbling aby błędy dla tego pola były wyświetlane w globalnym bloku błedów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.