Problem z tym, że nie wiem jak mam zrobić kod PHP na ten przycisk. Mam funkcje na newsy, które będą się pojawiały zawsze [5 ostatnich] problem się pojawia co mam zrobić aby PHP wykryło ile mamy pokazanych newsów i dodawał kolejne 5.
Myślałem aby do pętli for [Która wyświetla newsy] dodał zmienna $iloscPokazanychNewsow i własnie nią posługiwał się w szukaniu. Czyli tam gdzie mam szukac kolejnych newsów dać "SELECT * FROM news LIMIT $iloscPokazanychNewsow,$iloscPokazanychNewsow + 5" i wyświetlić, i tu jest problem jak mam to zrobić aby przez AJAX wyświetlić stare posty + nowe posty.
Obecnie co mam:
index.php
<section id="news"> <? spisNewsow(); ?> <button id="nowePosty">Załaduj więcej</button> </section>
funkcje na newsy:
function spisNewsow() { include('MYSQL BAZA DANYCH'); $baza = new mysqli($adres,$user,$pass,$name_db); $lista = $baza->query("SELECT * FROM news ORDER BY ID DESC LIMIT 0,1"); $ile = mysqli_num_rows($lista); $s = 0; for($i=1; $i <= $ile; $i++){ $row = mysqli_fetch_array($lista, MYSQLI_NUM); echo<<<END <div class="news">WYSWIETLANE INFORMACJE O NEWSIE</div> END; $s ++; } }
Oraz kod, który będzie podłączony pod AJAX:
<? include('MYSQL BAZA DANYCH'); $baza = new mysqli($adres,$user,$pass,$name_db); $kolejneNewsy = $baza->query('SELECT * FROM news LIMIT '.$s.','.$s+5 .''); $ile = mysqli_num_rows($kolejneNewsy); for($i=1; $i <= $ile; $i++){ $row = mysqli_fetch_array($lista, MYSQLI_NUM); echo<<<END <div class="news">WYSWIETLANE INFORMACJE O NEWSIE</div> END; $s ++; } ?>
Jeżeli jest dobrze zrobiony skrypt, to jak mam podpiąc to pod AJAX [Jquery] aby zadziałało jak powinno