Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pamięć rekordu "radio" w formularzu edycji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neoTz^
Witam,
posiadam prosty skrypt do dodawania plików na stronie, który ma także formularz edycji i z nim mam problem.

Chodzi o pobieranie z bazy phpMySQL i pamięć odpowiedniego rekordu "radio" w formularzu edycji.

Oto fragment tego kodu:
  1. <input type="radio" name="podziemia" value="Tak" <?=($podziemia=='Tak')?"checked":""?> Tak
  2. <input type="radio" name="podziemia" value="Nie" <?=($podziemia=='Nie')?"checked":""?> Nie

Przy dodawaniu do bazy zapisuje się rekord "Tak" lub "Nie", ale niestety jeżeli chcę edytować dany plik to w formularzu edycji nie jest już zaznaczona żadna pozycja.

Próbowałem też takiego kodu, który znalazłem na tym forum ale również bez efektu:
  1. <input type="radio" name="podziemia" value="Tak" <?php if($row['podziemia'] == 'Tak') echo 'checked="checked"'; ?> /> Tak
  2. <input type="radio" name="podziemia" value="Nie" <?php if($row['podziemia'] == 'Nie') echo 'checked="checked"'; ?> /> Nie

Liczę na pomoc fachowca w tej dziedzinie bo przeszukałem sporo stron i nigdzie nie znalazłem rozwiązania.
Turson
Co zwraca var_dump($row['podziemia']) ?
neoTz^
A mógłbyś napisać jakim dokładnie kodem to sprawdzić ?
Turson
Napisałem przeciez
  1. var_dump($row['podziemia']);
neoTz^
Ok już się z tym uporałem.
Chodziło o to, że to jest napisane w plikach .tpl

Zrobiłem to z if'ami i działa:
  1. <input type="radio" name="podziemia" value="Tak" {if $v.podziemia == 'Tak'}checked{/if} />Tak
  2. <input type="radio" name="podziemia" value="Nie" {if $v.podziemia == 'Nie'}checked{/if} />Nie

Teraz mam inny problem. Jak można ustawić w tym kodzie wymóg zaznaczenia jednej z opcji bo w takiej formie jak podałem można wysłać formularz bez zaznaczonego radio a zależy mi aby obowiązkowo trzeba było wybrać jedną z tych opcji?
Pyton_000
Ustaw domyślnie np Nie jeżeli brak opcji
neoTz^
No właśnie to nie jest zbyt dobre rozwiązanie bo mam jeszcze kilka innych pozycji w formularzu z radio i chciałbym, aby jednak użytkownik musiał dokonać wyboru na "czystym" formularzu.
nospor
W kodzie gdzie odbierasz dane z forma dodaj sprawdzanie, czy wszystko wypełnił.
neoTz^
A jakiś przykładowy kodzik do tego można prosić? Bo nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Pyton_000
  1. if(empty($_POST['radio_1'])
  2. $errors[] = 'Radio 1 nie może być pusty'
  3. ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.