Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]include oraz required_once
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ambrylun
Witaj, w projekcie na uczelnie mam zrobić galerię zdjęć które będę wczytywane z folderu na serwerze, w wymaganiach mam podane, że muszę użyć funkcji include oraz required_once do tego zadania. Wiem, że te funkcje dołączają kod źródłowy z pliku, i moje pytanie jest takie, czy może one mają jakieś jeszcze inne zastosowanie które ułatwi wczytywanie zdjęć z galerii ? Albo czy mogą one mi pomóc tylko przy zoptymalizowaniu funkcji ? tzn. że napisze coś raz a potem tylko będę to dołączał ?
maviozo
Różnica jest taka, że _once możesz dołączyć tylko raz, dlatego powinny tam być jakieś definicje, np. funkcji, podczas gdy "gołe" include możesz dodawać wielokrotnie, więc może to być kawałek kodu HTML, choć nie wydaje mi się to szczególnie efektywne (ale rozumiem, walor edukacyjny, powiedzmy)
ambrylun
A znalazłem też coś takiego, że require_once wstawia wartość z pierwszego obiegu a include z obecnego, to jest właśnie to o czym mówisz, że require once wywołuje się tylko raz ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.