Xart
20.12.2014, 21:45:43
Witam zamierzam w celach nauki PDO oraz AJAX'a napisać mini CMS'a. Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak powinienem to poprawnie obiektowo wykonać. Nie chcę narazie korzystać z frameworka. Zastanawiam się jak rozłożyć strukturę plików i katalogów. Do tej pory robiłem to tak: plik panel.php i do niego include np dodajnewsa.php, edytujnewsa.php...
Teraz wpadłem na pomysł napisania tego wszystkiego w jednej klasie a mianowicie mam plik panel.php i ktoś wchodzi w panel.php?action=addnews a ja w tym momencie wywołuję funkcję z klasy o nazwie addnews z odpowiednimi parametrami id itp. W tej funkcji wyświetlam formularz a potem zapisuje do bazy. Cała funkcja jest oczywiście wywoływana w odpowiednim divie w pliki panel.php Do tego skrypty do ajaxa w odpowiedniej klasie i na tej zasadzie zamierzałem oprzeć swój skrypt. Osobiście wydaje mi się, że takie podejście mija się trochę z celem programowania obiektowego. Jak więc powinna wyglądać prawidłowo zasada działania takiego skryptu?
ghastblood
20.12.2014, 22:09:36
nie wiem czy to będzie dobre podejście ale ja bym w panel pobierał dane z url
np link panel.php?class=news&method=add
pobrał bym z url klasee news i dodał includem do panelu.php i odwołał bym się do metody add
Xart
20.12.2014, 22:11:12
No właśnie w taki sposób miałem zamiar to wykonać ale wtedy cały kod HTML i PHP będę generował przez metode. To dobre wyjście ?
ghastblood
20.12.2014, 22:13:50
zawsze możesz w metodzie zastosować logikę pobrać dane i zapisać do tablicy i na końcu metody dodać include do view/news/add.php i tu miał byś cały widok strony można powiedzieć że było by to coś na wzór mvc taki bardzo bardzo uproszczony
i wyświetlać dane z tablicy w ten sposób
<b>
<?php echo $tablica['title'];?></b>
Xart
20.12.2014, 22:16:47
Wtedy to by mijało się z sensem

To to samo tylko więcej plików i więcej zmiennych ;p
Zobaczę jeszcze co napiszą "weterani" PHP ale właśnie chyba zrobię wszystko w metodzie i include,
ghastblood
20.12.2014, 22:22:27
no chyba raczej bo zobacz na wzorzec MVC masz 3 pliki model widok i kontroler
model odpowiada za logike aplikacji
widok odpowiada za wyświetlanie
kontroler jest warstwą reprezentuje działanie aplikacji czyli w zasadzie skleja model z widokiem
myślisz że w taki wzoru masz mniej zmiennych i plików ?
MVC jest najpopularniejszym wzorcem zobacz sobie że wszystkie framworki na nim bazują cmsy również joomla drupal wordpress i wiele innych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.