Jakiś czas temu podobnie myślałem, przerobiłem kilka plików z httpfoundation, kilka wywaliłem, bo chciałem mieć "porządek", tyle że to wymaga czasu, wymaga sprawdzenia tego wszystkiego itp. Zrobisz jak uważasz, ale te kilka kilobajtów które mogą ci się w przyszłości przydać, nikomu nie zaszkodzi, a wątpię aby ktoś robił przy deploy'u z tego jakieś halo, że jest kilka kb w paczce więcej, zwłaszcza, że vendora raczej się nie commituje.. Nie kupuje telewizora, jeżeli jeden już mam

to że są jakieś pliki których się nie używa zawsze, to jest akurat nic groźnego, o ile te pliki wiele miejsca nie zajmują IMO. Huh tak pomyślałem że gdybyś zobaczył jak wyglądają pakiety NPM, gdzie każdy pakiet może mieć swoje submoduły, i takie submoduły mogą się powtórzyć w innych pakietach, to chyba byś osiwiał

ale tak to się robi, jeżeli chce się wykorzystywać jakieś zależności, jednocześnie nie mieć konfliktu w wersjach.
Zabezpieczenie jak chcesz zrobić, to zrób, tylko raczej zrób to jako klasa na zasadzie podobnej jak pozostałe klasy storage, które implementują interfejs sessionstorage. Bo jak komuś przyjdzie później to jakoś rozbudować, to będzie pisać od nowa, albo szukać po repozytoriach tego jednego pliku, co jest raczej średnie.