Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Ukrywanie ścieżki do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ilidir
Witam czy ktoś mógłby mi podsunąć jakiś prosty a zarazem szybki pomysł jak ukrywać ścieżki do plików questionmark.gifquestionmark.gif Najchętniej bym nie wykorzystywał bazy danych do tego chyba że trzeba smile.gif

pozdrawiam i dziękuję za pomoc
daniel1302
.htaccess
Mod Rewrite
Pierwszy link z google
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/modrewrite-krotkie-urle/
qbas-s
możesz sobie napisać funkcję php która po przyjęciu odpowiedniego argumentu serwuje odpowiedni plik z określonej lokalizacji. Dzięki temu sposobowi, możesz np umieścić pliki poniżej katalogu strony i nikt poza skryptem w przeciętny sposób się tam nie dostanie
Rysh
Możesz użyć też funkcji base64_encode i base64_encode.
nospor
@Rysh kiepskie te "ukrycie".
qbas-s podal w miare najrozsądniejsze rozwiązanie
Rysh
Cytat(nospor @ 27.01.2015, 16:22:05 ) *
@Rysh kiepskie te "ukrycie".
qbas-s podal w miare najrozsądniejsze rozwiązanie

Miałem na myśli połączenie tych 2 rozwiązań, czyli zaszyfrowanie linku jakimś kluczem przechowywanym na serwerze + skrypt który, będzie rozszyfrowywał link i przekazywał plik do przeglądarki jako plik do pobrania.
Tylko base64, z tego co kojarzę, przy większych plikach tworzyłby bardzo długie linki, więc odpada.
ilidir
mhm dzieki za pomysły smile.gif Mam jeszcze jedno pytanie troszke nie zwiazane z tematem. Czy możecie mi coś szerze powiedzieć o rewraitingu do bazy mysql z C# questionmark.gifquestionmark.gif? Chodzi mi oto żeby w jakis prosty sposób to obsłużyć z poziomu php czy znacie jakieś gotowe rozwiązania jeżeli tak to jakie questionmark.gifquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.