Koldy
11.02.2015, 05:53:00
Witam
Przejde szybko do sedna:
- mam tabele articles i jest tam pole type, teraz jeden z "typow" wymaga jednego extra pola, tutaj pytanie.
Lepiej zrobic to tak ze stworzyc nowa tabele reviews i w niej id, extra pole, id article, czy dodac do tabeli articles to pole i ignorowac je przy innym typie niz review?
Pozdrawiam
mmmmmmm
11.02.2015, 07:12:11
Na MySQL - to drugie rozwiązanie. W innych bazach danych zależy od wielu rzeczy...
daniel1302
11.02.2015, 07:55:55
W sumie to jeśli ma to być jednorazowe rozwiązanie to nie ma dobrej rady. Oczywiście bardziej poprawna jest druga opcja. Ale jeśli to zmiana w niewielkim portalu albo malutkiej stronce to zastosowałym to 1 rozwiązanie ze względu na szybkośc wdrozenia ale trzeba to robić z rozwagą.
Pyton_000
11.02.2015, 08:31:08
Możesz pójść za ciosem i stworzyć tabelę uniwersalną:
id | |article_id | type | name| value
Dzięki temu jeżeli dla innych typów dojdą pola to możesz je tu wpakować.
Choć to rozwiązanie jest mało czytelne ale dobrze się sprawdza.
Jeżeli jednak jedno z Twoich to chyba 2.
Koldy
11.02.2015, 10:14:48
No wlasnie ja mam taka uniwersalna articles dla kilku typow, w tym reviews.
Dokladnie taka jak Ty podales i zastanawialem sie czy wyizolowac wlasnie jeden z typow na osobna tabele o nazwie tego typu, dodac ekstra pole i referencje do tabeli articles, ale widze po waszych zdaniach ze jednak lepiej dodac pole i ignorowac je w przypadku innych typow.
Dzieki jak zwykle, pozdrawiam
@edit: Pyton, teraz dopiero zobaczylem to article_id i zalapalem o co Ci chodzi, raczej nie bo watpie zeby wiecej tych pol sie pokazalo, wiec pojde po 2 rozwiazanie, dzieki
Pyton_000
11.02.2015, 10:54:24
Możesz iść w najprostsze a jak zajdzie potrzeba to przeniesienie tego nie będzie dużym wyzwaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.