Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] pomoc przy logowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MarekP
Witam napisałem rejestrację która twozy daną tabalę o podanym loginie który zostanie wpisany w formularzu. oraz twoży katalog na serwerze o tym danym loginie oraz rozpakowuje do tego katalogu pliki i teraz chcę zrobić logowane żeby wybierało tabelę użytkownicy mam oto taki kod

1. // sprawdzamy czy login i hasԯ s٠dobre
  2. if (mysql_num_rows(mysql_query("SELECT login, haslo FROM uzytkownicy_".$_SESSION['login']." WHERE login = '".$login."' AND haslo = '".md5($haslo)."';")) > 0)
  3. {
  4.  
  5. $czas = time();
  6. mysql_query("update uzytkownicy_".$_SESSION['login']." set czyonline='$czas' WHERE login = '".$login."';");
  7. // uaktualniamy date logowania oraz ip
  8. mysql_query("UPDATE `uzytkownicy_".$_SESSION['login']."` SET (`logowanie` = '".time().", `ip` = '".$ip."'') WHERE login = '".$login."';");
  9.  
  10. $_SESSION['zalogowany'] = true;
  11. $_SESSION['login'] = $login;
  12.  
  13. // zalogowany
  14. $query = mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy_".$_SESSION['login']." WHERE login='".$_SESSION['login']."';");
  15. $podstrona = mysql_fetch_assoc($query);
  16.  
  17.  
  18.  
  19.  
  20. logi_user($_SERVER['REMOTE_ADDR'],Udane_logowanie,$_SESSION['login'], date("Y-m-d H:i:s",time()), $podstrona['id']);
  21.  
  22.  
  23. }

Tam gdzie jest uzytkownicy_".$_SESSION['login']." chcę żeby pobierało danę tabeli jaka jest w bazię danych a w bazie danych jest tabela stowzona o tyj samej nazwie co katalog proszę o pomoc smile.gif
mmmmmmm
Ile masz tabel "uzytkownicy_%" w bazie?
MarekP
Będzie tyle ile użytkowników zostanie zrobionych bo pisze skrypt który rejestrauje danego usera i robi dla niego tabelę np uzytkownicy_admin
uzytkownic_piotr
uzytkownicy_marek i tak tak dalej i dalej
mmmmmmm
Zapomnij, że kiedykolwik rozważałeś takie rozwiązanie. Zrób to po ludzku.
MarekP
czyli questionmark.gif

próbuję nawet i tak ale nic to nie daje sad.gif

1. // zalogowany
  2. $query = mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy_".$_SERVER['REQUEST_URI']." WHERE login='".$_SESSION['login']."';");
  3. $podstrona = mysql_fetch_assoc($query);
com
czyli tworzysz tabele w której określasz użytkowników przypisujesz im id_usera, a potem w drugiej która ma być tymi użytkownikami_... tworzysz rekordy dla użytkowników, a żeby wiedzieć dla którego to przechowujesz w komórce id tego użytkownika z tabeli 1 na zasadzie relacji, a potem już prosto wyjmujesz wszystkich o danym id_usera i loginie czy co tam bd potrzebne wink.gif
MarekP
NIeee tego nie chcę po prostu można powiedzieć że robię panel dla każdego zarejstrowanego nowego usera będzie twożyło tabelę np uzytkowcniy_cos coś to jest wpisane z formularza login panlu który twozy katalog i robi wszystkie tabale i rozpakowuje w tym katalogu pliki tar.gz i chcę teraz robić logowanie a logowanie ma być dla każdego panelu zrobionego w katalogu każdy jest inny katalo oraz inna tabela i chcę żeby wiedziało z jakiej to tabeli ma łapać
MarekP
kolega wyżej źle nieee chodzi mi o logowanie chodzi mi o zmienne logowania dla danej tabeli
com
rozumiem, tylko pytanie poco? takie rozwiązanie robi się na zasadzie tworzysz instalator ogólny definiujesz dane i zapisujesz do pliku potem z pliku pobierasz i robisz to już bezproblemowo tak jak w najprostszym kursie z logowania i rejestracji napisali, jedynie wstawiasz do zapytania dane z pliku typu nazwa tabeli, a połączenie to wiadomo
dawid22441
tzn chcesz np aby po zalogowaniu usera o nazwie nick utworzylo tabele uzytkownicy_nick ?
MarekP
tak ale chcę żeby to pobrało z konkretnej tabeli np użtkownik np ma swój własny panel

np
marek.panel.pl i on ma logowanie uzytkownicy_marek
2 panel np jest
admin.panel.pl on ma logowanie uzytkownicy_admin
com
ale każda taka poddomena to jak rozumiem oddziela zupełnie strona?
MarekP
Tak dobrze kombinujesz smile.gif każdy nowy użytkownik dostaje panel. o danym loginie smile.gif oraz danym katalogu jaki został zrobiony w formularzu
MarekP
Dawid proszę cię nie udzielaj się jak nie zrozumiałeś pytania
com
no to już Ci dałem rozwiązanie, jak użytkownik zakłada konto to odpalasz mu taki pseudo instalator czyli tworzysz mu te tabelkę w bazie tak jak już chciałeś, ten katalog i w tym katalogu plik np config.php w którym przechowasz użytkownika, hasło oczywiście do bazy, nazwe tabeli która mu zrobisz na sztywno. a potem w tych plikach dodajesz do skryptu ten config.php i w zapytaniu odwołujesz sie do zmiennej z tego pliku jako ta tabelka co ma być itd
MarekP
Dobra dzięki za chęci ale sobie sam porzadziłem smile.gif działa tak jak chciałem smile.gif
com
tylko tak jak kombinowałeś ograniczasz się w stronę rozwoju i skalowalności smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.