Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jak najlepiej zaprojektować tabele ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GreenGo
Witam,

mam taki oto problem natury optymalizacyjnej... są użytkownicy strony, strona polega na odpowiadaniu na różne pytania, można oczywiście odpowiedzieć źle albo dobrze.

Jest tabela z użytkownikami, tabela z pytaniami i oczywiście tabela łącząca użytkownika z pytaniem i przechowująca poprawność odpowiedzi. I teraz pytanie czy statystyki poprawnych/błędnych odpowiedzi przechowywać w oddzielnym polu w tabeli użytkownika czy może przy ich wyświetleniu, zliczać na nowo z tej tabeli łączącej ?
kamilos809
Moim zdaniem najlepiej będzie mieć liczbę poprawnych/błędnych odpowiedzi zapisaną w bazie, bo po co ma strona mielić bez sensu to samo? smile.gif
GreenGo
No tak ale z drugiej strony, po każdej poprawnej lub niepoprawnej odpowiedzi, i tak wszystko musi się przeliczyć i dane zaktualizować :/ Dla tego właśnie nie wiem co jest lepsze, a pewnie jest jakieś inne rozwuązanie znacznie lepsze o którym nie wiem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.