Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]jak wywołac dymek 'pole jest wymagane'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kayman
  1. <label>Podaj swoje imię:</label>
  2. <input style="padding: 3px; border-radius: 5px; " type="text" size="40" id="uName" required/>
  3. <button onclick="anyaction()" type="button" id ="action" style="background-color: #336633; color: #fff; border-radius: 5px; padding: 7px">Dalej</button>
  4. </form>

Kod
function anyaction() {
var name = document.getElementById("uName");
    var nameValue = name.value;
    if (nameValue =='') {
[b]//tu dymek pole jest wymagane[/b]
return false;
     } esle {
//dalej kod
    }
}

chodzi mi o standardowy dymek jaki wyświetlają przeglądarki przy walidacji w czasie submit()

z góry dzięki za odpowiedz
DraGo110
Nie potrzebujesz tam kolego żadnego Javascripta

wystarczy że dodasz w inputcie atrybut

required

<input type="text" name="test" required>
kayman
przy <button type="button"> nie wystarczy
DraGo110
To zmień przycisk na <input type="submit"> i problem z głowy

Jeśli to ci nie wystarczy polecam JQUERY UI - toollip

http://jqueryui.com/tooltip/

Prosty i fajny przyklad jak wykorzystać smile.gif
  1. <!doctype html>
  2. <html lang="en">
  3. <meta charset="utf-8">
  4. <title>jQuery UI Tooltip - Default functionality</title>
  5. <link rel="stylesheet" href="//code.jquery.com/ui/1.11.3/themes/smoothness/jquery-ui.css">
  6. <script src="//code.jquery.com/jquery-1.10.2.js"></script>
  7. <script src="//code.jquery.com/ui/1.11.3/jquery-ui.js"></script>
  8. <link rel="stylesheet" href="/resources/demos/style.css">
  9. $(function() {
  10. $( document ).tooltip();
  11. });
  12. label {
  13. display: inline-block;
  14. width: 5em;
  15. }
  16. </head>
  17. <p><a href="#" title="That&apos;s what this widget is">Tooltips</a> can be attached to any element. When you hover
  18. the element with your mouse, the title attribute is displayed in a little box next to the element, just like a native tooltip.</p>
  19. <p>But as it's not a native tooltip, it can be styled. Any themes built with
  20. <a href="http://jqueryui.com/themeroller/" title="ThemeRoller: jQuery UI&apos;s theme builder application">ThemeRoller</a>
  21. will also style tooltips accordingly.</p>
  22. <p>Tooltips are also useful for form elements, to show some additional information in the context of each field.</p>
  23. <p><label for="age">Your age:</label><input id="age" title="We ask for your age only for statistical purposes."></p>
  24. <p>Hover the field to see the tooltip.</p>
  25. </body>
  26. </html>
kayman
własnie z powodu że nie chce submit zadałem to pytanie smile.gif

jquery tez nie chce, only pure js smile.gif
Forti
onclick button dodaj sobie jakąś klase i przywysyłaniu forma sprawdzaj czy ów submit tą klasę ma.

Chyba, że całī ten button robi coś dużego, to sprawdzaj czy faktycznie to zrobił.
DraGo110
No to użyj JQuery UI i odnieś się jak zrobiłeś to wcześniej Onclickiem do funkcji "tooltip" i na to samo wyjdzie smile.gif
kayman
@DraGo110 zrozum, na stronie może nie być jquery a kod ma działać

ja wiem ze jquery jest fajne ale nie 100% stron ma z nich korzysta smile.gif
DraGo110
Wg mnie robisz se pod górke ale spoko. No to tak jak napisał kolega wyżej przypisz se jakąś klase w css'ie bo z tego co się doczytałem na necie formularz z dołaczonym Buttonem nie obsluguje Reuired. ale tak czy siak będziesz musiał użyć JSa.
kayman
Cytat
Wg mnie robisz se pod górke ale spoko.

ale nie ma inaczej smile.gif

Cytat
przypisz se jakąś klase w css'ie

jedyny css jaki mogę użyć to element style w tagu -> a tworzeniem tych tagów zajmie się js

dlatego chciałem się dowiedzieć jak się dostać do tego standardowego dymka z poziomu js takiego jak tu-> http://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?fi..._input_required jak się nie wypełni pola smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.