Od jakiegoś czasu borykam się z problem wyciągnięcia danych z bazy MySQL za pomocą jQuery i AJAXa.
Dane chciałbym pobierać w momencie gdy użytkownik najedzie na jakiś obiekt na stronie. Napisałem do tego funkcje w jQuery:
$("rect").bind("hover", function() { var identyfikator = ""; if ($(this).attr("id") != null) { identyfikator = $(this).attr("id"); $.ajax({ url:"func_id.php", data:{"func_id": identyfikator} }); $.getJSON("func_id.php", function(json) { $.each(json.result, function() { var info='sektor' + this['sektor'] + 'rzad' + this['rzad']+ 'miejsce' + this['miejsce']; alert($(this).text() + " " + info); }) }); }); });
Moja funkcja w pliku func_id.php wygląda następująco:
<?php function func_id($id_miejsce) { require_once ('polacz.php'); $sprawdzenie = $sth->prepare('SELECT sektor, rzad,miejsce, FROM t_miejsce WHERE id_miejsce=:id_miejsce'); $sprawdzenie->bindValue(':id_miejsce',$id_miejsce,PDO::PARAM_INT); $sprawdzenie->execute(); $result = $sprawdzenie->fetchAll(); return $jso; } ?>
chciałbym aby po najechaniu myszką na obiekt rect, pobrały się dane z bazy dla tego konkretnego obiektu i wyświetliły się w okienku alert. Nie wiem czy wywołanie tej funkcji w jquery jest poprawne czy samo wyświetlenie tych danych zawodzi. Jestem początkującym jeżeli chodzi o jquery i ajax dlatego bardzo proszę o pomoc.